Zichy megrajzolt hősei

„Egy tehetségével mindig kitörőben lévő kráter” – írta Zichy Mihályról Théophile Gautier (1811-1872) nagy francia költő és kritikus. Most, az Országos Széchényi Könyvtár kiállításán mi is meggyőződhetünk a tizenkilencedik század egyik legnagyobb magyar grafikusával, zsenialitásának ezernyi megnyilvánulásával.

A könyvtár ajánlója szerint Zichy Mihály az 1880-as évektől egyik legismertebb művésznek számított a magyar képzőművészetben, grafikai alkotásainak száma ezrekre megy, ezeknek azonban csak egy kisebb hányada ismert Magyarországon. Sosem festett giccses gyümölcsös tálat, virágot, de a természeti tájak is ritkán ihlették meg őt, korai alkotásaiban is már a mély emberi tartalmak bemutatásán fáradozott.
A művész 1847-1906 között, néhány éves párizsi és rövid hazai megszakítással összesen csaknem ötven évig dolgozott az orosz cári udvarban. Az OSZK mostani kiállítása munkásságának ezt az időszakát is bemutatja. A tárlat különlegessége lesz II. Sándor cár 1856-os koronázási díszalbuma, amelynek másik, nagyközönség számára is elérhető példánya a szentpétervári Ermitázsban tekinthető meg.
A kiállítás második részét a Zichy által illusztrált, díszkiadásban megjelent magyar irodalmi művek alkotják. Bár Zichy élete nagy részében egy hatalmas festmény megfestésével kívánta elérni az ismertséget és megbecsültséget, végül belátta, hogy számára a leginkább testhezálló feladat az irodalmi művek illusztrálása, ezért vállalkozott Az ember tragédiája az Arany-balladák és Petőfi díszkötésű műveinek illusztrálására. Ezek a munkái biztosították hazánkban Zichy-halhatatlanságát.
Még életében megjelent a pályafutását és műveit bemutató díszalbum, aminek egy dedikált kiadása is helyet kap a kiállításon, ahogy számos más könyv illusztrációja (Garay-album, Aradi vértanúk albuma, Rustaveli grúz szerző eposza, Az Osztrák – Magyar Monarchia írásban és képben kiadványa) is. Sok egyéb rajz mellett megismerheti a látogató Lermontov orosz költő híres, gyötrődő Démonjának képeit, amelyeket Zichy Miklós nagyherceg kívánságára készített. Kiállításra kerül a Tizenkét illusztráció Faust-hoz című könyv, ahol a költeményhez készített tollrajzait kézzel írt sorokkal egészítette ki a művész, és megtekinthető lesz Zichy Mihály első önállóan illusztrált magyarországi műve, A leányvári boszorkány első kiadása.
A kiállításon a díszalbumok mellett láthatóak lesznek az OSZK kézirattárából származó fényképek, a Zichy-levelezés vonatkozó darabjai, és a könyvtár zeneműtárának állományában lévő, nevével fémjelzett dokumentum, a Hubay 18 dalát tartalmazó kotta.
A kiállítás megnyitója 2016. június 15-én 15 órakor lesz az 5. emeleti Ereklyetérben.
Látogatható 2016. szeptember 15-ig a könyvtár nyári zárvatartásának ideje alatt is.