Mein Kampf az oktatásban?

Ahogyan az elmúlt évben a kötet újrakiadását, most az iskolai oktatásba való beemelését övezik komoly szakmai és erkölcsi viták. Történt ugyanis, hogy a bajor oktatási minisztérium egyik munkacsoportja összeállított egy javaslatot, amely szerint újra tanítanák a bajor iskolákban Adolf Hitler Mein Kampfját.

Hogy egészen pontosak legyünk, azt a kötetet emelnék be a tantervbe, amely az idén januárban jelent meg, s amelyet a müncheni Kortárs Történelmi Intézet jegyzetekkel látott el, amelyen számos történész dolgozott három éven át. A vitákat kavaró könyvről annak idején az intézet igazgatója, Andreas Wirsching úgy nyilatkozott: a szakértők kommentárjaival kibővített kiadás „eloszlatja a könyvet övező mítoszt”.
Most hasonló véleményeket fogalmaztak meg a bajor parlament pártjai, akik kiállnak az új, háromezer hétszáz jegyzetet, magyarázatot tartalmazó kritikai kiadás tanítása mellett, úgy vélve, hogy az új kötet összefüggéseiben segít megérteni a náci propagandát. A csütörtöki vitanapon a szociáldemokraták, a Zöldpárt és a független képviselők is támogatták az elképzelést. A szónokok szerint a könyv segítségével a diákok könnyebben megérthetnék Németország történelmét.
Az elkészült oktatáspolitikai koncepcióval a bajorországi zsidó szervezetek nem értenek egyet, s annak gyűlöletkeltő tartalma miatt határozottan tiltakoznak Hitler könyvének iskolai bemutatása ellen.
A januárban megjelent, kommentárokkal ellátott Mein Kampf vezeti a Der Spiegel eladási listáját. Több mint ötvenötezer példány kelt el eddig belőle. A kiadvány iránt akkora az érdeklődés, hogy az eredetileg ötvenkilenc euróba került könyv egyes példányait az Amazon németországi honlapján tízezer euróért kínálják.