Ki lesz az új James Bond?

Hiába találgatja a média, hogy ki lesz a következő Bond, a színész kiválasztása nem a demokrácia szabályai szerint történik – mondta el Sam Mendes a hétvégén a walesi Hay Fesztiválon.

A két legutóbbi, nagy sikerű Bond-filmet, a Skyfall és a Spectre – A Fantom visszatér című 007-es epizódot rendező Mendes az évente megtartott walesi irodalmi fesztivál nyitó hétvégéjén szólalt fel. A rendező a BBC News beszámolója szerint hangsúlyozta, hogy a Bondot eddig négyszer alakító Daniel Craig utódját latolgató médiaspekulációk ellenére tudni kell, hogy a végső szót a 007-es ügynököt játszó színész kérdésében a film producere mondja ki.
„Az az igazság, hogy ez nem demokrácia. Ez nem az X-faktor, nem az uniós referendum és nem népszavazás. Barbara Broccoli választja ki, hogy ki lesz a következő Bond, és itt a vége" – jelentette ki Mendes.
A rendező korábban már közölte, hogy nem folytatja a filmsorozatot rendezőként a Spectre után. Craig pedig egyes jelentések szerint olyan más szerepeket vállalt már el, amelyek kizárják, hogy visszatérjen a MI6 kötelékébe, mások szerint viszont egy ötödik alkalommal még eljátssza a hőst. „Hihetetlen kaland volt, minden percét élveztem. De úgy vélem, ideje hogy valaki más jöjjön" – mondta Mendes, és hozzáfűzte: reméli, hogy az új rendező valamilyen „váratlan irányból” érkezik, mint annak idején ő.
James Bond figuráját egyébként Ian Fleming író alkotta meg. Hőse nevét egy philadelphiai ornitológustól kölcsönözte. Fleming számos regényt és novellát írt hőse kalandjairól. Halálát követően más írók folytatták a sorozatot.
Bár eredetileg a regények által vált híressé, James Bondot a legtöbben a filmsorozatából ismerik.
1962-től kezdve eddig összesen hat színész alakította Bondot a hivatalos sorozatban, származásukat tekintve javarészt britek. A kivételek: George Lazenby (ausztrál) és Pierce Brosnan (ír). Bár az idők során amerikai színészek is szóba kerültek Bond szerepére, egyiküknek sem sikerült eljátszania, így mostanra „hagyománnyá” vált, hogy Bondot csak a brit korona országaiból származó színész játszhatja el.
Ami pedig a „híres” kémeket illeti, nekem mindig Stirlitz, a szovjet hírszerző jut eszembe. Pontosabban a róla szóló ősrégi vicc. Tehát: A nagy hatalmú Bormann és a Müller besélgetnek a Gestapo főhadiszálláson. Hirtelen besettenkedik Stirlitz és egy csomó titkos dokumentumot pakol ki a páncélszekrényből.
– Hát ez meg ki volt? – kérdezi döbbenten Bormann.
– Ő? A szovjetek legjobb kémje Berlinben.
– És miért tartóztatod le?
Müller legyint: – Már évek óta próbálom, de mindig kicsúszik a kezeim közül...