Tankönyvekről is beszélt a miniszter

A köznevelési kerekasztal keddi ülését követő sajtótájékoztatón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere bejelentette, hogy a megbeszélés során számos azonnali intézkedésekről állapodtak meg a résztvevők. Sok előremutató kezdeményezés mellett egy könyves, pontosabban tankönyves kérdésről is nyilatkozott a miniszter.  

Balog Zoltán elmondta, hogy a tanácskozás résztvevői az azonnali megoldást igénylő területek között határozták meg a jövedelemelmaradások rendezését, a nyugdíjas korúak foglalkoztatását. Megerősítette, hogy a tanfelügyeleti önértékelési folyamat lerövidül, illetve várhatóan átalakul a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ költségvetése, módosul a közbeszerzések folyamata és még ebben a félévben megkapják az intézményvezetők a gazdálkodásukat segítő kártyát. A miniszter arra is rámutatott, hogy idén szeptemberben és jövő szeptemberben egyaránt újabb béremelés várható. Ezen kívül azonban más béremelést nem tud vállalni a minisztérium.
Ugyanakkor a tankönyvek kérdésével kapcsolatban is fontos megjegyzést tett a tárcavezető. Sajtótájékoztatóján ugyanis hangsúlyozta, hogy az ingyenes tankönyvellátás rendszere komoly megtakarítást jelent a családoknak. A rendszer kialakítására a kormányzat tizenötmilliárdot fordított, s a miniszter nem tartja elfogadhatónak azt, hogy úgy nyissák meg újra tankönyvpiacot, hogy az újabb drágulást, pluszterheket eredményezzen.
Tény, hogy a 2015/16-os tanévben az általános iskolák első három évfolyamának diákjai már ingyenesen kapták meg a tankönyveket, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak és a nagycsaládosok ingyenesen vagy jelentős támogatással jutottak tankönyvekhez. Az idei tanévben átlagosan tizenkétezer forint volt egy tankönyvcsomag, amely harminchat százalékos csökkenést jelentett a 2013-as árakhoz képest.
Ősszel a kormánypárt közleményt adott ki, amely leszögezte, hogy a 2015/16-os tanévben az iskolások hatvanhárom százaléka ingyenesen vagy kedvezményesen kapott tankönyvet, két éven belül pedig már minden általános iskolásnak ingyen tankönyvet biztosít a kormányzat.