Húszéves az internet könyvtára

Működésének huszadik évfordulóját ünnepli idén az Internet Archive, vagyis az a rendkívül komplex és összetett adatbázis, melynek célja, hogy minden tudásanyagok megörökítsen és hozzáférést biztosítson hozzájuk.

Tavaly már több mint négyszázhatvan milliárd oldalból állt az Internet Archive digitális lexikon, amely huszadik születésnapjának évében akár az ötszázmilliárdot is meghaladhatja. Idén ünnepli ugyanis fennállásának huszadik évfordulóját a kezdeményezés, amely 1996-ban indult útjára San Franciscóban. A non-profit internetes könyvtárat Brewster Kahle alapította, aki küldetésének azt tartotta, hogy egyetemes hozzáférést biztosítson az összes tudásanyaghoz. Vagyis alapvetően az Internet Archive egy hagyományos értelemben vett klasszikus könyvtár, csupán az értékmegőrzést és -mentés online végzi. A tárolás mellett természetesen bárki számára hozzáférést is biztosít a különböző internetes tartalmakhoz. Így egyebek közt weboldalakhoz, alkalmazásokhoz, videókhoz, képekhez, hanganyagokhoz, játékokhoz és különféle szabadon terjeszthető könyvekhez is.
Az Internet Archive és természetesen hasonló kisebb társai nélkül rengeteg internetes tartalom veszhetne el szinte nyom nélkül. Ezek között rengeteg az értékes tartalom, de természetesen nagy mennyiségben kering az interneten teljesen haszontalan dolog is. Így az online archiváló szakembereknek nincs könnyű dolguk a válogatás során.
A húszéves, mintegy háromszáz alkalmazottat foglalkozó non-profit internetes könyvtár célja pedig továbbra is az, hogy megőrizze a 21. század tömegkommunikációs médiumának tartalmait. Mindehhez az Internet Archive évente tízmillió dollárból gazdálkodik, melyet elsősorban felhasználói adományokból fedez a szervezet.