Színpadról könyvbe szállt a Fűszermadár

Színházban már nem játsszák, de hogy nem merüljön a feledés homályába, ezért megjelent könyvben a gyerekek között rendkívül népszerű Fűszermadár. Szabó T. Anna kötetében a gonosszal folytatott kalandos út mellett ritmusok, dalok és versek is szerepelnek.

Több gyerekkönyve is megjelent már Szabó T. Annának, most azonban egy régi kedvencéből, egy színdarabból írt meseregényt. A Fűszermadár a közelmúltban jelent meg a Magvető könyvkiadó gondozásában. A darabot már nem játsszák, a József Attila-díjas írónő azonban nem szerette volna, hogy elsüllyedjen a szöveg, ezért írt belőle mesekönyvet.   
„Eredetileg egy kiskamaszoknak szóló kötetet kezdtem el írni, ez afféle időutazós sztori lett volna a napimádókról – a főszerepben a Fűszermadárral –, de egyszerűen nem volt elég időm kiérlelni. Végül vettem egy mély levegőt, és szétválasztottam a kettőt: az új ötletből lesz majd egy másik könyv, a régiből pedig megírtam ezt” – nyilatkozta a könyvről az írónő.
A Fűszermadár történetét, amelyben a csillámvölgyi birodalom uralkodójának ikergyermekei, Napsugár, az emberkislány és a Fűszermadár azért kel kalandos útra, hogy megmentsék a fényt a gonosz Morkolábtól. A sötétség legyőzéséhez százféle fűszert kell összegyűjtenie a gyerekeknek, akik az úton sok mindent megtudnak ezekről a növényekről, így valóságos fűszerlexikon ez a mesekönyv. A mesevilághoz tartozó csillámvölgyi gyerekek mellett egy emberkislány is a mese hőse lett. Az ő története és motivációi révén a kicsik pedig még erősebben át tudják élni a kalandokat és a mese tétjét.
A könyvet számos népmesei elem, az eredetmondák világa, az ősi mágia és a gyermeki gondolkodás teszi élővé és izgalmassá. Mindemellettjó néhány ritmus, vers és szójáték is kapcsolódik a kötethez. Szabó T. Anna elárulta, miután több gyerekdarabot és egy felnőttmusicalt is írt, amikben fontos szerepet kaptak a dalok, ezért ebből a könyvből sem hiányozhattak. Ahogy a színes illusztrációk sem, melyek Schall Eszter nevéhez fűződnek.