A könyvtár és az internet kombinációja

Minden (egyetemista) diák számára elhagyhatatlan heti feladat a könyvtárba járás, vagy az anyaggyűjtés. A magyarországi könyvtárakban azonban gyakran nem találjuk meg az egyes speciális témákat feldolgozó külföldi cikkeket, tanulmányokat. Ilyenkor hívjuk segítségül az internetet és próbálunk meg különböző esszéket letölteni, abban bízva, hogy a szerzői jogokat megkerülve, ingyenesen is hozzájuk férhetünk, ami valljuk be őszintén se nem túl valószínű, se nem túl etikus. Sokan nem tudják, de a kettő kombinációja, azaz a könyvtárlátogatás és az internet egyidejű használata húzhatja ki őket szorult helyzetükből.

A fenti problémára jelent megoldást többek között a JSTOR című weboldal. A JSTOR-on a tizenkilencedik századtól a mai napig megjelenő külföldi folyóiratok, tudományos magazinok, könyvek óriási kínálatában böngészhetünk. A kereső felületen megszabhatjuk, hogy mely témák, folyóiratok, szerzők stb. érdekelnek, így egészen precíz találati listához juthatunk a bölcsészettudománytól a bionikáig.
Mit kell mindehhez tenni? Több magyar egyetem és könyvtár előfizet az oldal tartalmára és ennek köszönhetően azok, akik az adott intézmény hálózatáról kapcsolódnak a JSTOR-hoz, ingyenesen tölthetnek le cikkeket. Az intézmények listáját a bejelentkezés fülnél tekinthetjük át. A hozzáférés néha nem teljes, hanem az intézet profiljához igazodik, de a böngészésben ez nem állíthat meg senkit.
Ha azonban nem találunk ilyen könyvtárat vagy iskolát a környékünkön, akkor sem kell teljesen kétségbeesnünk, hiszen az ingyenes regisztráció után bárki lementhet a virtuális polcára három cikket, amelyet a rendszer legalább két hétig tárol a számára. Igaz, hogy ennél többet nem tölthetünk le, és nem is szabadulhatunk meg tőle ennél rövidebb idő alatt. Éppen ezért a teljesen kétségbeesetteknek az oldal magánelőfizetést is biztosít.
A JSTOR tehát nem ment fel minket „könyvtározási kötelezettségünk” alól, hiszen a virtuális helyszín bizonyos szinten még mindig kötődik a fizikaihoz, viszont nagyban kiszélesíti az általunk elérhető művek listáját.