A felnőttek Harry Pottere

Olyannyira népszerű lett, hogy a kezdeti felemás vélemények után már sorozat is készül Lev Grossman A varázslók című trilógiájából. A kötet stílusa sokak szerint lefektette a 21. századi fantasy alapjait. A The Guardian pedig egyenesen a felnőttek Harry Potterének nevezi.

Lev Grossman komoly karriert befutott újságíró, a TIME magazin szerzőjeként készített interjút például Steve Jobs-szal vagy Bill Gates-szel is. Mindemellett pedig a szórakoztató elektronikai ipar újdonságairól is számtalanszor írt. Ez utóbbinak valamint a fantasy iránti szenvedélyének köszönhetően született meg 2009-ben A varázslók-trilógia. A sorozat igencsak nagy vitát váltott ki a fantasy rajongók közt, sokan ugyanis egyáltalán nem tekintették fantasynek, mások azonban egyenesen a műfaj 21. századi alapkövének tartották. A kettő együtt azonban olyan nagy népszerűséget eredményezett Les Grossmannak, hogy a regény hamar a New York Times Bestsellere lett. Olyan szerzők is méltatták, mint George R. R. Martin a Trónok harca írója. Már ráadásul készül is a könyvből a tv-sorozat, amelyet jövőre láthat a tv-s közönség.
A trilógia főhőse Quentin Coldwater, aki a többi fiatalhoz hasonlóan nem hisz a varázslatokban. Mindaddig, amíg nem lesz egy zártkörű és titkos egyetem hallgatója New York egy eldugott részében. Alapvetően úgy telnek a napjai, mint egy átlagos egyetemistának: tanul, szórakozik, beleszeret egy lányba… A titkos tudás valamint az elsajátított modern varázstudomány azonban örökre megváltoztatja őt. Egy nap ráadásul barátaival felfedeznek valami igazán hatalmasat.
Mint Les Grossman egy interjúban kifejtette a könyv egy olyan fantasy, amit alapvetően nem fantasy-nak írt, hanem sokkal inkább egy realista regénynek. A kötetet pedig a The Guardian ezért is nevezett egyszerűen a felnőttek Harry Potterének.