A reformátor korrektúrája

Luther Márton (1483-1546) egy saját kezű jegyzeteivel ellátott művére találtak a franciaországi Elzászban, Sélestat város híres Humanista Könyvtárában. Luther majdnem ötven, piros ceruzával írott hozzászólással egészítette ki A keresztény vallású ember szabadságáról című értekezés első, 1520-as kiadását.

Luther majdnem ötven, piros ceruzával írott megjegyzést fűzött hozzá az értekezés első, 1520-as kiadásához, s a kötet második, 1521-es kiadása csaknem minden változtatást tartalmaz, amit Luther a széljegyzetekben javasolt.
A keresztény vallású ember szabadságáról című, latin nyelven írott kötet Beatus Rhenanus elzászi reneszánsz tudós hajdani gyűjteményéből került elő. A felfedezés segít pótolni egy hiányzó foltot, mert a saját javítások ismeretének hiányában eddig nem lehetett pontosan tudni, hogy milyennek is akarhatta egyik legfőbb művének végleges változatát a reformáció atyja – nyilatkozta James Hirstein, a Strasbourgi Egyetem Rhenanus-szakértője, a könyv meglelője. A jegyzetekből gyönyörűen látszik, hogy mennyire ritka kapcsolat fűzte a reformátort Istenhez – tette hozzá a professzor.