Mobilkönyvtárak, ha összegyűlnek

Nemzetközi könyvtárbusz találkozót szervezett a pécsi Csorba Győző Könyvtár április 23–25. között. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult rendezvényre nyolc országból érkeztek könyvtárosok, könyvtárbuszok, illetve könyvtárbuszosok.

A könyvtár közleménye szerint az Ausztriából, Szlovéniából, Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból és Magyarországról érkezett könyvtárbuszok ugyanolyanok voltak, mint a szolgáltatásaik: sokszínűek és változatosak.
Persze a rendezvény nem pusztán arról szólt, hogy a vendégek megmutassák a pécsieknek saját könyvtárkamionjaikat, hiszen a három nap alatt komoly szakmai konferencia is zajlott. A résztvevők tizenkét előadást hallhattak az első napon. A különböző országok könyvtárosai előadásaikban bemutatták bevált módszereiket, a szolgáltatásaik részleteit, a buszok működtetésének hátterét.
A második nap szakmai rendezvényein workshopok keretében ismerkedhettek meg a könyvtárosok a lehetséges fejlesztési irányokkal, a könyvtárbuszos szolgáltatásoknak a jövőjével.
Több olyan résztvevő is volt a szakmai programon, akik messziről, Hollandiából és Németországból érkezve, buszok nélkül képviselték intézményeiket, egy portugál kolléga pedig – aki semmiképpen sem tudott eljönni – Skype-on, konferenciabeszélgetés formájában tartotta meg előadását.
A rendezvény második napján a buszok látványos felvonulással járták körbe Pécs forgalmasabb útjait, majd a Tudásközponthoz érve a nagyközönség belülről is megcsodálhatta a külföldi mobilkönyvtárakat.