Tőke a 21. században

Örömmel és rendkívüli érdeklődéssel várhatják április 22. napját, azok, akik olthatatlan érdeklődést táplálnak a kortárs közgazdaságtan újszerű elképzelései iránt. Ezen a napon fog ugyanis megjelenni magyarul Thomas Piketty A tőke a 21. században című, világsikert elért, fergeteges vitákat kiváltott, s eddig közel kétmillió példányban eladott könyve.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelenő kötet bemutatójához is izgalmas programot kapcsolt a kiadó. Egész napos elemző, értelmező konferenciára és kerekasztal-beszélgetésre várják az érdeklődőket az MTA Könyvtár és Információs Központba, ahol a hazai közönség is bepillantást nyerhet azokba a vitákba, amelyeket a kapitalizmus közgazdaságtanának téziseit forradalmian új nézőpontból vizsgáló, elemző kavart az elmúlt években. Piketty ugyanis új dimenziókba helyezi a tőfelhalmozás, a vagyonosodás, az elszegényedés, az egyenlőtlenségek törvényszerűségeinek problémáit, s ezzel az egész tőkés társadalmat újraértelmezi.
Üröm az örömben, hogy a konferencián való részvétel nem csupán regisztrációhoz, de igen-igen borsos részvételi díjhoz is kötött. Igaz, a 14 000 Ft + áfa összegű belépőjegyért megkaphatja a résztvevő a magyar nyelvű könyv egy példányát, amelynek ára: 8500 Ft lesz, valamint a konferenciát záró büféebéden is részt vehet.
De akad nagyobb probléma is a rendezvénnyel: az ugyanis, hogy – bár a szervezők igyekeztek hírességeket meghívni a konferenciára – a magam részéről nem érzem meggyőzőnek az előadók listáját. Piketty, az euróválság és az egyenlőtlenségek címen tart értekezést Andor László közgazdász, volt EU-biztos, Mi a fontos a világkapitalizmus fejlődésében? teszi föl a kérdést Bokros Lajos közgazdász, egyetemi tanár,  Az európai közgazdaságtan esélyeiről beszél Csaba László közgazdász, akadémikus, Van-e dolga a közgazdásznak az egyenlőség – egyenlőtlenség ügyével? kérdezi Ferge Zsuzsa szociológus, egyetemi tanár, végül Kapitalizmusok, vastörvények, bestsellerek és adatok címmel tart előadást Tóth István György közgazdász-szociológus, a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. vezérigazgatója.
Az előadásokat kerekasztal beszélgetés követi, amelynek moderátora: Felcsuti Péter közgazdász, bankszakember, a könyv magyar nyelvű kiadásának szaklektora lesz, résztvevői pedig Surányi György közgazdász, egyetemi tanár, Szelényi Iván szociológus, egyetemi tanár és Vértes András közgazdász, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.
S miközben a politikában sokszor felbukkanó – és ezért igen-igen megosztó – elemzők véleménye előre sejthető, addig a francia szerző, Thomas Piketty nem lesz ott a könyvbemutatón. Kár, hogy őt nem tudta meghívni a kiadó.