Toleránsabbak a Harry Potter-rajongók

Szórakoztat és nevel – egyértelműen ilyen a Harry Potter könyvek hatása. Egy olasz kutatócsoport szerint ugyanis sokkal toleránsabbak a kisebbség és a homoszexualitás iránt azok a fialok, akik J.K. Rowling varázslatos történeteit olvassák.

Túl azon, hogy jobb a fantáziájuk, sokkal empatikusabbak, összességében érzelmileg sokkal intelligensebbek, így pedig jobb barátok is azok, akik olvasnak – írtuk mindezt a közelmúltban. Egy újabb hasonló tanulmány szerint pedig sokkal toleránsabbak azok a gyerekek, akik Harry Potter történeteit olvassák.
Egy olasz felmérést szerint J.K. Rowling varázslatos történeteinek rajongói elfogadóbbak és kevésbé előítéletesek a kisebbséggel, a bevándorlókkal és a homoszexuálisokkal szemben is. Mindezt a kutatók több részből álló kísérlettel mérték le. Az elsőben harmincnégy olasz ötödikes tanulót kértek meg arra, hogy hat héten keresztül olvassák Harry Potter történeteit. Előtte azonban egy olyan tesztet töltöttek ki a gyerekek, amiből kiderült, hogy mi a véleményük a bevándorlókról. A varázslótanonc könyveinek elolvasását követően pedig a kutatók szerint átalakult azoknak a gyerekek a nézete, akik azonosultak Harry Potter karakterével. Ők sokkal elfogadóbbak lettek.
A kísérlet második felében viszont már száztizenhét olasz gimnazistát vizsgáltak a szakemberek, esetükben viszont már a homoszexualitásra voltak kíváncsiak a kutatók. Az eredmény ugyanez lett, mint az általános iskolásoknál: elfogadóbbakká váltak a Harry Potter könyveket olvasók a melegekkel szemben.
Ezek alapján a szakemberek ismét hangsúlyozták, hogy a könyvek egyértelműen pozitív irányba terelik a fiatalok gondolkodását.