Szélhámos vagy őstehetség?

Messziről jött ember azt mond, amit akar – tartja a szólás és Salman Rushdie A firenzei varázslónő című regényében ehhez hűen cselekszik, aki Akbar udvarában az előkelőségek és a város népe számára varázslatos mesékkel bódít. Rushdie, a muszlim vezetők által kiátkozott, brit író, evvel a munkájával némileg visszatér író pályafutása korai szakaszához, amikor a mese, a fantasztikum, jelentős mértékkel uralkodott történeteiben.

A számos nemzetközi irodalmi plénum tagjaként és sokszoros elismertként nyilvántartott Salman Rushdie író akarva-akaratlanul is az 1988-ban kiadott Sátáni versek című regénye miatti muszlim kiátkozásról vált világhírűvé. Tény, hogy az irodalomkedvelők körében már korábban, 1987-ben kiadott Az éjszaka gyermekei című munkája révén népszerűvé vált. Az A firenzei varázslónő című regény ehhez az írói időszakhoz nyúl vissza, amikor Rushdie műveiben jelentős szerepet kapott a mese, a fantasztikum. Érdekesség, hogy a szerző ezekkel a korai műveivel mégsem ért el olyan átütő sikert, mint későbbi regényeivel, de új könyve mégis a régi recept alapján íródott.
Akbar városában, a helyi előkelőségek és a város népe mellett nagy számban nyüzsögnek a más országokból itt vendégeskedő magas rangú külföldiek, aki a helyiekkel együtt szinte csüngenek a főhős, Mogor dell’Amore szavain. Az ifjú nemcsak, hogy lebilincselően ad elő, de arról is számot ad közönségének, hogy egy elveszett herceg fia, aki varázserővel bír. A fiatal előadó gyorsan Akbar népének sztárja lesz, kegyeit keresi a sok sah, lovag és grófnő. A történet ugyanakkor nem egészen korhoz kötött, hiszen, Mogor egyfajta médiumként akár egy mai közegbe is beilleszthető.  Alakja a jelen politikai- és celebvilág hamiskás közegének talmi csillogással vakító szereplőit mintázza, azokét, akik túlontúl is veszélyes játékot játszanak, mely taktikának csak a vérpad lehet a vége. Az A firenzei varázslónő így a klasszikus helyzetekről ad új változatot, és a nagy kérdésre adandó válasz a könyv utolsó lapjaira marad: kiderül, hogy szélhámos vagy igazi őstehetség Mogor dell’Amore.