Elfeledett kódextöredékre bukkantak

Előkerült egy doboznyi kódextöredék a közelmúltban a Gyöngyösi Ferences Könyvtárban. A felfedezés érdekessége, hogy egyszer már rábukkantak a kincsekre a könyvtár munkatársai, de aztán ismét eltűntek.

Talán az nem olyan ritka, hogy valami kétszer is elvész, az már azonban annál inkább, hogy mindkétszer meg is találják. Nagyjából ez a ritkaság történt azokkal a kódextöredékekkel is, melyekre a minap találtak rá a Gyöngyösi Ferences Könyvtár munkatársai – ismét.
A páratlan értékek szövevényes története még 1950 nyarán kezdődött, amikor is a ferences barátok befalazták a könyvtár legnagyobb értékeit, hogy mentség azokat a várható államosítástól vagy az esetleges megsemmisítéstől. A kincsek aztán 1998. április 28-án előkerültek, köztük számos menthetetlen levéltári és könyvtári dokumentum, és a ritka kódextöredékek. A restaurálás után viszont a doboznyi kódextöredék tévedésből a sajtókivágat-gyűjteménybe került 2000-ben, melyet követően tizenöt évvel később a napokban végül ismét megtaláltak a könyvtár munkatársai. A ritkaságok a könyvtár áprilisban induló honlapján is megtalálhatóak lesznek.