Fakírás

Talán nem számít reklámnak ennek a könyvnek kapcsán azzal kezdem az ajánlót, hogy (majdnem) mindenkinek, aki járt ott, van egy IKEA sztorija, sokaknak lesz emlékezetes a skandináv bútoráruházban töltött vásárlás, bámészkodás. Romain Puértolas új könyvével is rásegít ezekre a városi legendákra, viszont ő az illegális bevándorlók szemszögéből.

Az A fakír, aki egy IKEA szekrényben ragadt című regény fölöttébb szórakoztató írás.  És ahogy fiatal kora ellenére a szerző, Romain Puértolas is kifejezetten kalandos életet élt eddig, úgy főhőse, a fakír is így jár: számos kalandon kell keresztülmennie, míg végre nyugvópontra ér élete. Hathadrab Béhrez Nehmár (ejtsd: hat-darabért-ez-nem-ár) úgy tervezi, hogy nyugodt életet fog élni, ezért eldönti, hogy de már pedig dolgozni nem fog, majd inkább csal. A dolog nagyon egyszerű – véli HBN – csak annyit kell tenni, hogy fakírnak adja ki magát, melyre ráerősít szikár, szakállas, aszkétaszerű kinézete. A fakír dizájnhoz nem elég a csalás alapját jelentő, valójában cukorból készült zsilettpenge és szög, amit HBN a nagyérdemű előtt nagy csinnadrattával lenyel, hanem még kell egy igazi és hamisítatlan szöges ágy. Egy valamit magára is adó fakír szöges ágy nélkül sehova, ez a darab a hitelesség záloga. Így a hős fakír mit tehet mást, elmegy Párizs egyik IKEA-jába, ahol körbenéz, hogy van-e szögeságy. A nagy keresésében aztán elfárad, és alvás okán meghúzza magát egy szép darab szekrényben, mert, hogy HBN-nek szállása sincs, mivel csőlakó a szentem. Az igazi kaland azonban ekkor kezdődik, ugyanis az ominózus szekrényt másnap kora reggel elszállítják, a fakírral együtt, majd a mutatós bútordarabot kamionra pakolják, hogy átszállítsák Angliába. HBN-nek társa is akad az úton, mégpedig egy szudáni férfi, és hát ugye mondani se kell, hogy Angliában rövid úton lecsapnak rájuk a hatóságok, minek következtében Spanyolországba toloncolják ki HBN-t, ahol szintén nincs maradása, így Rómába szökik egy utazóládában megfészkelve.
Romain Puértolas, aki írói munkássága mellett egyszerre lemezlovas, zeneszerző, tolmács, fordító és steward, az illegális bevándorlók világába kalauzolja el az olvasókat. Abba a világba, amely a mai Európa egyik legnagyobb problémájáról szól. A történet ennek ellenére kedvesen humoros, mi több kacagtatóan bölcs és a szerző biográfiájában található számtalan európai életállomás miatt is hiteles. Talán éppen ezért népszerű.