Magyar népmese és fantasy egyben

Itthon egyelőre még nem kapta meg azt a figyelmet B. B. Vayk, vagyis Ványik Beatrix, amit Amerikában igen. Az írónőt a tengerentúlon a magyar J.K. Rowling-ként emlegetik, a filmes szakma pedig A fekete láng ura – A vízgömb kötetnek már a megfilmesítésén gondolkodik.

Ványik Beatrix egyelőre még olyan sokaknak nem ismert, ez azonban hamarosan megváltozik, hiszen Amerikában már komoly szakmai elismerést vívott ki A fekete láng ura – A vízgömb című könyvével. Egyes tengerentúli kritikusok úgy jellemezték kötetét, hogy az a magyar népmese és Tolkien stílusának különleges keveredése. Az elismerő szavak mellett a közelmúltban kiválónak értékelte munkáját az Amazon, mellette Readers Favorite ötcsillagos minősítésűnek nevezte, az idei Hollywood Book Festivalon pedig különdíjat kapott. Így nem is csoda, hogy az egyik amerikai filmes fesztivál vezetője a megfilmesítésen dolgozik.
Ványik Beatrix alapvetően magának, ahogy egy korábbi interjúban fogalmazott az asztalfióknak kezdett el írni, illetve két kisgyermeke, Berni lánya és Ricsi fia számára. Munkáját azonban megmutatta férjének is, akinek annyira tetszett, hogy szerepet vállalt a kiadásában. A könyv magánkiadásban előbb magyarul jelent meg, majd később angol nyelvű változatban is.
A fekete láng ura – A vízgömb története egyébként arról szól, hogy Robert Ground, egy fiatal halandó békésen éli unalmas mindennapjait egy egyszerű faluban, abban a korban, amikor a Természet Fenséges Erői  – a Nap, a Szélkirály, az Éjszaka és a Felhőkirálynő  – még felbukkannak a föld felszínén. A békés életet azonban felborzolja a Tűz és Víz közti ősi háború fellángolása, melynek köszönhetően felborul a Természeti Erők ősi egyensúlya.
Robert elindul, hogy utánajárjon mindennek, útja során pedig társául szegődik egy gyönyörű lány, akiről a fiú nem is sejti, hogy valójában a legkegyetlenebb tűzfajzat sötét küldetéssel. Vándorlásuk során rejtélyes lényekkel találkoznak, mígnem Robert a legfőbb gonosszal is szemben találja magát.

Az írónő az első, majd ötszáz oldalas kötet után három folytatást is tervez, melyeknek már meg is van a vázlatuk, sőt a második résznek a címe is, mely A fekete láng ura – A Tűzfehér címet viseli majd.