Átadták a Hugo díjat

Ann Leckie és Charles Stross művei kapták meg a legjobb science fiction és a fantasy műveknek járó idei Hudo díjat. A Hugo a Nebula-díj mellett az az elismerés, amelyet minden, a műfajban alkotó szerző magáénak szeretne tudni, nyugodtan mondhatjuk, hogy a sci-fi Oscarja. Az elismerést minden évben a World Science Fiction Society összejövetele, a Worldcon küldöttei ítélik oda a megelőző naptári évben a science fiction és a fantasy műfajában született művekért és elért eredményekért.

Az ítészek idén a műfaj egyik veteránjának, Charles Strossnak az Equoid című, valamint az utóbbi években befutott Ann Leckie írónő Ancillary Justice művét találták méltónak az elismerésre. Leckie üstökösként tűnt fel az utóbbi pár esztendőben, a díjazott mű, az Ancillary Justice (Mellékes igazság) sikere azonban mégsem számít meglepetésnek, mivel tavalyi megjelenését követően szinte azonnal kirobbanó sikereket ért el. A sci-fi irodalomban 2006 óta jegyzett Leckie eddig elsősorban rövidebb novelláival vált ismertté, amelyek különböző nyomtatott és internetes magazinokban jelentek meg. Az Ancillary Justice is novelláinak világára épít, az azokból megismert Radch Birodalom univerzumban játszódik, reméljük hamarosan magyar nyelven is olvashatjuk Leckie műveit. A másik díjazott, Charles Stross (teljes nevén: Charles David George Stross) neve már jóval ismerősebben csenghet a hazai olvasóknak is, hiszen a több évtizede a műfajban remeklő írónak három műve is megjelent már magyarul. Legutóbb például idén az Accelerando című (korábban szintén Hugo-díjra jelölt) regény az AdAstra kiadó gondozásában, ezt megelőzően pedig A kósza farm (2008, Rogue Farm) és az Átdolgozva (2007, Remade) című novellái. Bízunk benne, hogy a Hugo-t most begyűjtő, a szerző korábbi műveinek világára épülő Equoid szintén megjelenik majd magyar fordításban.

A díjat Hugo Gernsbackről, az Amazing Stories című sci-fi magazin alapítójáról nevezték el, amely a Nebula-díj mellett a legismertebb SF-kitüntetés. A díjat először 1953-ban adták át, az első díjazott regény Alfred Bester műve, a The Demolished Man (Az arc nélküli ember) volt. A díjazottak között a műfaj legjobbjai szerepelnek, Connie Wilistől kezdve Isaac Asimovon keresztül Arthur C. Clarke-ig.