A tankönyvek rendben érkeznek az iskolákba

A tankönyvek rendben érkeznek az iskolákba, áruk átlagosan húsz százalékkal csökkent és a diákok hatvan százaléka ingyen kapja azokat –  közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) köznevelésért felelős államtitkársága ellenzéki sajtónyilatkozatokra reagálva az MTI-vel.

A minisztérium közleményében megkérte az ellenzéki pártokat, hogy iskolakezdés előtt a gyermekeket és szüleiket „ne használják fel kampánytémára, és ne terjesszenek hazugságokat a tanévkezdésről".

Az EMMI azt írta: a tankönyvek kiszállítása fennakadás nélkül zajlik az iskolákba, a tankönyvpiac átalakítása miatt a szeptemberben kezdődő tanévben a diákok többsége ingyen kapja a tankönyveket, amelyek átlagosan húsz százalékkal lettek olcsóbbak.

Hozzátették: a szülőknek a tankönyvcsomagok átvételéig van lehetőségük arra, hogy az árat befizessék csekken, akik pedig új csekket szeretnének igényelni, megtehetik az iskolákban és a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati irodáiban.
Az EMMI közleményében arra kéri az ellenzéki pártokat, hogy a tanévkezdést ne használják föl választási kampányukban, nem valószínű, hogy a minisztérium kérésének lesz foganatja. Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, az új tanév újabb tankönyvkáoszt hozhat, sajtóinformációk szerint a pedagógusok néhány nappal a tanévkezdés előtt még nem kapták meg példányaikat az új tankönyvekből. Kunhalmi Ágnes (MSZP) keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében a közoktatás mérlegét egy héttel a tanévkezdés előtt a túl drága és értelmetlen laptopbeszerzésben, a késve történő tankönyvkiszállításban, az elmaradó tanári tankönyvekben vonta meg. Szabó Szabolcs, az Együtt-PM politikusa keddi közleményében azt írta, hogy a tankönyvellátás esetében kizárólag a központosítás érdekében verte szét a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. az évek óta működő rendszert.
Az EMMI közleménye mindezekkel szemben leszögezi: „A tankönyvek kiszállítása rendben zajlik az iskolákba, a tankönyvpiac átalakításának köszönhetően az idei tanévben a diákok 60%-a ingyen kapja a tankönyvet, a tankönyvek ára átlagosan 20 %-kal olcsóbb. A szülők a tankönyvcsomagok árát átvételéig befizethetik csekken, és akik valamiért új csekket szeretnének igényelni, megtehetik az iskolákban és a KELLO Infópontokon.”