Világháború 100

Az első világháború századik évfordulójának alkalmából indult el a Nagy Háború kisembereinek hőstettei címmel a hősök naptárának internetes oldala. Az évfordulóhoz kapcsolódva a németek pedig ingyenes digitális archívumot tettek közzé.

A www.hungarianarmedforces.com portál kalendáriumának egy-egy napjára kattintva található meg az a magyar hős, aki 100 éve az adott napon valamilyen különleges fegyvertényt vagy haditettet hajtott végre. A magánkezdeményezésből a HM közreműködésével indított felület szerkesztőinek célja, hogy bemutassák azokat a mostanra feledésbe merült katonákat, akik példát mutattak helytállásból, bátorságból vagy néha az önfeláldozásig terjedő bajtársiasságból.
A magyar világháborús naptár mellett Németországban is indult az évforduló kapcsán hasonló kezdeményezés, melynek köszönhetően 700 ezer első világháborús dokumentumot tettek közzé digitálisan. A dokumentumok mellett egyebek közt propagandafilmeket, hangfelvételeket és fényképeket is.
Száz évvel ezelőtt, július 28-án üzent hadat az Osztrák-Magyar Monarchia Szerbiának, miután egy hónappal korábban egy szerb diák, Gavrilo Princip merényletben megölte a Szarajevóba látogató trónörököst, Ferenc Ferdinándot és feleségét. A konfliktus egy hét alatt világháborúvá terebélyesedett, a háborúba augusztus 4-ig a Monarchia oldalán Németország, Szerbia oldalán Oroszország, majd Franciaország és Nagy-Britannia is belépett, és 1917-ben hadat üzent a központi hatalmaknak az Egyesült Államok is. A négy évig tartó világháború a korábbi háborúkhoz képest elképzelhetetlen pusztulást okozott: 10 millióan haltak meg, 20 millió volt a sebesültek száma, a polgári lakosságot mérhetetlen szenvedés sújtotta, és egy olyan békerendszert hoztak létre, amely magában hordozta a következő világháború csíráját.