Zökkenőmentes lesz a tankönyvellátás

Zökkenőmentes lesz az idei tankönyvellátás, az iskolák időben megkapják a kiadványokat – hangsúlyozta a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) ügyvezető igazgatója Debrecenben. Tőczik Zsolt a tankönyveket gyártó hazai nyomdai konzorcium központjában, az Alföldi Nyomdában tartott sajtótájékoztatón elmondta: a könyvek kiszállítását augusztus 1-jétől augusztus 31-éig végzik. 

Olcsóbb tankönyvek

Az iskolák tizenhárommillió ötvenezer tankönyvet rendeltek meg, ebből mintegy tizenkétmillió példány jut el a diákokhoz, nyolcszázhuszonötezret az iskolai könyvtárak kapnak, háromszázhétezret pedig ingyenesen biztosítanak a pedagógusoknak. 
A könyvek összértéke bruttó tizenkétmilliárd forint – mondta az ügyvezető igazgató, hozzátéve, hogy a teljes mennyiség hatvannyolc-hetven százalékát teszik ki az állami kiadású tankönyvek, ugyanakkor az összértéknek ez mindössze ötvenöt százaléka. Idén a tankönyvek bruttó átlagára nyolcszázötven forint, ezen belül az állami kiadásúak átlagosan hatszázhetven forintba, a nem állami kiadású könyvek pedig ezernégyszázhetvenhat forintba kerülnek.

Ingyenes ellátás
Az is kiderült a sajtótájékoztatón, hogy a tankönyvek nemcsak olcsóbbak, de sok esetben ingyenesek. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese hangsúlyozta: a kormány döntése értelmében a szeptemberben kezdődő új tanévtől már nemcsak az alsó tagozatos diákok, hanem az 5-9. osztályos tanulók is ingyen kapják meg a tankönyveket. Az ingyenes ellátás így már mintegy egymillió gyermeket érint, ők a köznevelésben részt vevők nyolcvanöt-nyolcvanhét százalékát teszik ki – fűzte hozzá. 
Sipos Imre, az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének főigazgatója arról beszélt, hogy a néhány éve, a pedagógusok bevonásával kezdődött tankönyvfejlesztési folyamat eredményeként a 2018-as tanévtől valamennyi évfolyam az összes tantárgyat úgynevezett újgenerációs tankönyvekből tanulhatja majd. 

Hat hazai nyomda
György Géza, a debreceni Alföldi Nyomda elnök-vezérigazgatója kifejtette: az általuk vezetett konzorciumba tömörült hat hazai nyomda harmadszor nyerte el az állami tankönyvek gyártására kiírt közbeszerzési eljárást. 
A magyar könyvnyomtatási kapacitás hetven százalékával rendelkező konzorcium idén ezeregy különböző állami tankönyv nyomtatására kapott megrendelést, összesen tízmillió hatszáztizenötezer példányt kell elkészíteniük, és július 26-áig leszállítaniuk a Kello raktáraiba. A mintegy kétszáz kamionnyi tankönyv előállításához ötezer tonna papírt és kartont, nyolcvan-kilencven tonna festéket használtak fel – ismertette.
György Géza hangsúlyozta: a tankönyvkészítés hozzájárul a nyomdaipari munkahelyek megtartásához, hiszen az állami megrendelések ezerötszáz, kétezer dolgozónak három hónapon át biztosítanak munkát.