Tündérek, pónik, boszorkányok – nyári könyvek lányoknak

Nyakunkon a nyár, amikor a gyerekeknek több idejük van csak úgy, a saját kedvükre olvasni. Ilyenkor érdemes olyan könnyedebb, de mégis tartalmas olvasnivalókat a kezükbe adni, amelyekkel szívesen töltik a szabadidejüket.

Tündértövis

Kezdő olvasóknak, első olvasmányként érdemes olyan könyvet választani, amely nagyobb betűmérete miatt kevésbé fárasztja a gyermekeket. Klasszikus, lányos téma a tündérek világa, amelybe a hét-nyolc éves kislányok még szívesen elmerülnek.
A tündértövis meséi című, négy kötetes sorozat erről a világról szól: a főszereplő kis tündérek Tündérfölde helyett az emberek világában, a tündértövisfában élik mindennapjaikat. Minden felnőtt tündérnek megvan a maga nagyon is fontos feladata, amellyel egyszerre védi a természetet és segíti Anyatermészet, a tündérek királynője munkáját. Ám az emberek világában nem könnyű észrevétlennek maradni, a sorozat főszereplői is óhatatlanul kölcsönhatásba keverednek a kertben megjelenő emberekkel. A kötetek egy-egy tündérbarátnő küldetését követik végig, amelyek elvezeti őket az igazi életfeladatunkhoz, és felnőtt tündérek válnak belőlük.

Lili és a boszorkány

Nem minden kislány szereti a tündéreket, vannak, akik inkább a boszorkányokért rajonganak. Így van ezzel a Bella Donna-sorozat főszereplője is. Bella – a többi kislánnyal ellentétben – nem hercegnő vagy tündér szeretne lenni, hanem boszorkány. Ezen kívül egy nagy vágy van még: egy család, ahol elfogadják őt olyannak, amilyen, és hazaviszik őt abból a gyermekotthonból, ahol születésétől fogva él. Ám senki sem elég jó neki, amíg egy napon fel nem tűnik a titokzatos Lili… lehet, hogy ő valóra tudja váltani Bella Donna minden álmát? A sorozatból eddig négy kötet látott napvilágot, amelyekben Bella egyre jobban megismerkedik a boszorkányok világával.

Egy kamaszlány kacagtató kalandjai

Akik esetleg már kinőtték a tündéreket és a boszorkányokat, azok valószínűleg szívesen merülnek el egy kamaszlány kacagtató kalandjaiban. Suzy P. igazi, két bal lábas tini, akivel mindig történik valami. Például magas sarkú cipőben rohan a vizes füvön… persze, hogy elcsúszik, és a kapaszkodó, amit kétségbeesésében megragad, nem más, mint egy focista srác mezalsója… és ez csak a kezdet! A mókából Suzy családja és barátai is kiveszik a részüket, ám az ostor valahogy mégis mindig Suzyn csattan. A trilógiában Suzynak előbb felbolydul a szerelmi élete (Én, Suzy P.), majd a legjobb barátnője körül forrnak fel az indulatok (Suzy P. és a felesleges harmadik), végül az iskolát is a feje tetejére állítja (Suzy P. nem változik!).

A duci versenyló

Vannak olyan gyermekek is, akik esetleg nem szívesen olvasnak. Számukra jelenthet megoldást a képregény, ugyanis a képregény olvasása egészen más készségeket igényel, mint a folyószövegé, így remek átvezető megoldást jelenthet az olvasás világába. A Szofisztorik képregénysorozat a lovak világába kalauzolja el olvasóit: a főszereplő, Szofi, egy póni, aki apró, duci termete ellenére elérte a célját, és a Hókavölgyi SE igazolt versenylova lett. A sorozat bemutatja Szofi családját, barátait, versenytársait, nagyon is emberi mindennapjaikat, örömeiket, konfliktusaikat.
A Napraforgó Könyvkiadó kínálatában megtalálható könnyű, nyári olvasmányokkal gyorsan telik az idő, ha a hőség, vagy éppen a szakadó eső a szobába kényszeríti a gyerekeket.