Világlátó

Mivel arra gondoltunk, hogy az entrée legyen valami spéci, így Mesecsücsök rovatunkat nem egy szigorú értelemben vett mesekönyvvel, hanem a hatalmas (kb. 28x38cm), kisgyerekhez képest pedig egyenesen gigantikus Világlátó térképkönyv ajánlásával indítjuk.
Alexandra Mizielinska és Daniel Mizielinski lengyel szerzőpáros könyve 2015-ben jelent meg Magyarországon a Manó Könyvek Kiadó gondozásában.


Szerencsére a könyv hátsó borítóján olyan jól megfogalmazták miről szól a térképkönyv, hogy úgy döntöttem ezt a részt felesleges átköltenem a saját szavaimmal, ezért egy az egyben lemásoltam:
„A Világlátó nem csupán egy atlasz, annál sokkal több! Szemet gyönyörködtető térképkönyv, melynek gazdagon illusztrált oldalpárjai nemcsak földrajzi elnevezéseket tartalmaznak, hanem rengeteg egyéb információt. A térképeket nézegetve megtudhatod, hogy melyek egy adott ország legérdekesebb helyei, milyen állatok és növények népesítik be, melyik híres festő, tudós, zeneszerző vagy író élt és alkotott határain belül, mik az országra jellemző ételek és italok, és milyen kulturális eseményekről nevezetes.
A könyv a Föld országainak színes sokféleségét hirdeti, bemutatva azok gazdagságát a hatalmas hegyektől kezdve a legkisebb bogarakig, és persze azt is, ami a kettő között van.”


Szerintem ez tipikusan az a könyv, ami ugyan megvan a helyi könyvtárban, de kikölcsönözni nem lehet, csak helyben olvasni. De sajnos ez a könyv pont nem arra való, hogy helyben olvassuk, hanem arra, hogy jól hazavigyük örökbe’, és bármikor elővegyük. Ha például Ausztriába megyünk síelni, vagy Horvátországba nyaralni, vagy ha csak nem vagyunk biztosak benne, hogy merre van Nagykanizsa. Vagy ha például az eső már egy hete nem áll el, és a Minimaxon is csak ismétlés van, akkor megkérjük Anyát, hogy főzzön nekünk egy kakaót, lezavarjuk a macskát a fotelről, és a már előmelegített helyen fészket rakunk, kinyitjuk a Világlátót, és indulhat az utazás.

A Világlátó sokkal jobb, mint bármelyik iskolai atlasz: lehetőséget ad az elmélyülésre, és megágyaz a földrajzi, biológiai, történelmi, művészeti érdeklődésnek (sajnos a matematikai érdeklődésen ez a könyv sem segít), olvasás közben pedig a gyerekek tudósnak, felfedezőnek, és műértőnek érezhetik magukat.
A könyv nem olcsó (6490 Ft), viszont akkor is hasznos, ha gyerektulajdonosai már felnőttek, hiszen ez a színes információ dömping bármelyik korosztály hasznára válhat.
Én például, ha legközelebb külföldre utazom (vagy, ha legközelebb itthon maradok), akkor először a Világlátót veszem elő, hogy tisztába tegyem földrajzi, kulturális, és gazdasági ismereteimet a célországgal kapcsolatban, és csak ezután kezdek el böngészni útikönyvet