Peter Marshall két élete

Harminchárom éve alatt mindössze három könyvet írt, az elsőért mindjárt megkapta a John Llewellyn Rhys-díjat, ami az Egyesült Királyság második legnagyobb irodalmi kitüntetése. Peter Marshallal Krisztusi korban végzett a polio. Első regénye a Two Lives című önéletrajzi ihletésű mű, melyben saját hányatott, halálos kórral sújtott életéről ír, magyar nyelven sajnos nem jelent meg, azonban az ezt követő Tomboló Hold és a Nincs helyed a temetőben szerencsére igen. Peter Marshall bátor író volt, aki művein keresztül nézett szembe tragikus sorsával.

Kép forrása

Sokat firtatott kérdések
Peter Marshallt tizennyolc éves korában diagnosztizálták polioval, azaz járványos gyermekbénulással, mely viszonylag gyors lefolyású, halálos kimenetelű kór. Two Lives című művében e két élet, a betegség előtti és utáni életét mutatja be, bátran feltéve a megválaszolhatatlan, filozofikus kérdéseket élet és halál mibenlétéről, senki felett pálcát nem törve, csupán elgondolkodtatva az olvasót. Műveinek legfőbb erőssége a logikus gondolatvezetés és a rendkívül kifejező, olykor szándékosan rapszodikus, romantikusból a vulgaritásba átforduló kifejezésmódja. Éles és részletes megvilágításba helyezi mondanivalóját, amitől a sokat koptatott kérdésfelvetések is képesek új mélységben tetszelegni. 

Kép forrása

Ragályos szerelem
A Tomboló Hold című, második művében is visszaköszön a polio: szereplői két eltérő társadalmi szintet képviselőnek, a két ifjú főszereplőt a vírus hozza össze, majd választja el. A két szálon futó történetet végig kíséri az egyedi és keserédes szerelem, melynek végkifejlete törvényszerű: a könyv utolsó gondolatai már a kilátástalanságról és a megbicsakló reményről szólnak.
A Tomboló Hold kis terjedelme ellenére rengeteget ad, hiszen önéletrajzi ihletettsége ellenére örök kérdéseket feszeget sorsról, a boldogság mibenlétéről és az elkerülhetetlen végről. A könyvet ugyan megfilmesítették, mely azonban sem sikerben, sem értékében nem tudta megközelíteni az azonos címet viselő alapművet.

Kép forrása

Nincs helyed a temetőben
Harmadik, utolsó regénye, Nincs helyed a temetőben sokkal összetettebb történet, ami az ilyen jellegű művekhez képest komoly csavarokat is tartogat számunkra. A főszereplő ezúttal is egy beteg ember, akinek életét három korszakra bontva ismerhetjük meg. A gyermekkor, a fiatalkor és az időskor közül egyik sem tekinthető boldognak, a keserűség és a tragédia narratívája ezúttal a vallással és társadalommal való szembeszegülés és küzdelem. A főszereplő ugyanúgy lázad a saját, nem Önmaga által választott sorsa, mint a szinte kőbevésett kispolgári gondolatok és normák ellen.
Peter Marshall saját tragédiája tehát minden művében megjelenik, azonban más-más köntösben, így próbálva egyetemes megvilágításba helyezni saját, kényszerűség szülte életfilozófiáját.
Marshall az egyik könyvét Dianának ajánlja. Mi mindegyiket ajánljuk mindenkinek.