Bill Gates nyári olvasólistája

Bill Gates rendkívül sokoldalú: technikai zseni, a Microsoft alapítója és elnöke, emberbarát, szerző és lelkes olvasó is egyben. A nyár kezdetével igyekszik több időt tölteni olvasással és a Goodreads -en, egy rövid interjúban meg is osztja az olvasóival az idei nyárra összeállított top ötös könyvlistáját. S bár a könyvek zöme még csak eredeti nyelven érhető el – mivel aktuális művekről van szó – mindenképp érdemes figyelmet szentelni az ajánlásnak.

Kép forrása

Mikor olvas Gates?
Idézzünk pár érdekes mondatot az interjúból!
Goodreads: Miért ilyen nagy rajongója az olvasásnak?
Bill Gates: Az olvasás az egyik legnépszerűbb módja annak, hogy az emberek új ismereteket szerezzenek, és hiszem, hogy mindenki profitálhat az egész életen át tartó tanulásból. A könyvek segítenek kilépni abból, hogy csak a saját szemszögünkön keresztül értelmezzünk és megtanítanak valaki más szempontjából megtapasztaltakat befogadni. Az olvasás remek módja annak, hogy megértsd a körülötted lévő világot.
Goodreads: Hogyan teremt időt olvasásra?
Bill Gates: Megpróbálok minden nap olvasni, még akkor is, ha elfoglalt vagyok vagy épp utazom. Az egyik rossz szokásom az, hogy késő éjjelig fennmaradok olvasni és ha belemerülök egy izgalmas könyvbe, van, hogy hajnalig nem tudom letenni. Amikor nyaralni megyek, viszek egy nagy vászon táskát, tele könyvekkel, hiszen ez az év azon időszaka, amikor a legtöbbet tudok olvasni – hisz nem kell találkozóra mennem és van némi időm, hogy pihenjek egy kicsit.

Kép forrása

Nyári olvasmánylista
Kicsit később Gates már az olvasmánylistáról beszél.
Goodreads: A mostani nyárra milyen könyveket ajánlana?!
Bill Gates: A mostani válogatás – úgy gondolom – észbontó lett. A vakációra tartogatott favorit-lista összeállítása közben rájöttem, hogy a könyvek többsége hangsúlyos kérdésekkel foglalkozik: Mi mozgat egy igazi zsenit? Miért történnek rossz dolgok a jó emberekkel? Honnan jön az emberiség, és hova tart?! A komoly témák ellenére a könyvek szórakoztatóak és a legtöbbjük elég rövid is. Ha az elkövetkező néhány hónapban olvasnál valami igazán jót, a következő könyvekkel tuti jól jársz.

Kép forrása

Ütős válogatás
És akkor íme, a lista, meg egy-egy megjegyzés a Gatestől: 
Walter Isaacson: Leonardo da Vinci
„Azt hiszem, Leonardo volt az egyik legsokoldalúbb ember, aki valaha élt. S bár napjainkban leginkább festőművészként ismert, a polihisztor Da Vinci széles körű érdeklődést mutatott szinte minden tudományterületen az anatómiától a színházig. Úgy gondolom Isaacson ismét remek munkát végzett, remekül összefűzte Leonardo életének különböző történéseit és megmagyarázza, hogy mi tette Őt annyira kivételessé: Méltó folytatása Isaacson Albert Einsteinről és Steve Jobsról írt kiváló életrajzainak.”

Kate Bowler: Everything Happens for a Reason and Other Lies I’ve Loved
„Amikor Bowlert előrehaladott rákbetegséggel diagnosztizálták, az okokra próbált választ találni, hogy miért történt meg vele mindez. Miért mindig a jó emberekkel történnek rossz dolgok? Úgy gondolom a könyv egy szívfacsaró, mégis vicces memoár a hitről, valamint arról, hogyan kezelhetjük a saját halandóságunkat.”

George Saunders: Lincoln és a bardo 
„Azt hittem, már mindent tudok Abraham Lincolnról, de Saunders írása miatt újra kellett gondolnom bizonyos dolgokat. A regény fikció és bizonyos valóságos történések összemosásával készült, és némi fogalmat ad arról, mennyire lesújthatta Lincolnt a fia elvesztése. Érdekes, az élet és a halál egymáshoz való viszonyát egészen új fénytörésben láttató történet, melyet az ember, ha elolvasta, azonnal meg akar beszélni egy barátjával.”

David Christian: Origin Story: A Big History of Everything
„Dávid könyve az egyik kedvenc témámat, a „Nagy történelmet” dolgozza fel.  Művében az ősrobbanástól a jelenkor összetett társadalmáig meséli el az univerzum történetét. Ha már ismered előadásait a témában, akkor a mű remek emlékeztető, ha még nem, akkor mindenképp az „Origin Story”-val kezdd! A könyv elolvasása után más perspektívából látod majd az emberiség helyét a világegyetemben.”

Hans Rosling: Factfulness
„Ezt a könyvet a megjelenése óta ajánlom. A tavaly elhunyt világhírű szerző géniuszát tökéletesen prezentálja jelen műve, mely alapvető igazságok megértésére tanít, és új keretet kínál ahhoz, ahogyan ma a világról gondolkodunk, beleszőve felejthetetlen anekdotákat saját életéből. Tökéletes búcsúszó egy briliáns embertől és az egyik legjobb könyv, amit valaha olvastam.”