Megnyílt a 27. Szent István Könyvhét

A hagyományoknak megfelelően ez alkalommal is bíboros, prímás, Erdő Péter nyitotta meg a 27. Szent István Könyvhetet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében. A megnyitón – ugyancsak a tradíciót követve – átadták a Stephanus-díjakat. Ez alkalommal Robert Sarah bíborost és Szelestei Nagy László irodalomtörténészt vehette át az elismerést.

Kép forrása

Egy guineai bíboros
A könyvhét megnyitó ünnepségén adta át Erdő Péter bíboros, prímás, a SZIT fővédője és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Stephanus Alapítvány elnöke a Stephanus-díjakat.
A teológiai kategória díjazottja Robert Sarah az afrikai Guineában született, s a helyi missziós atyáktól tanulta ismerte meg a keresztény tanítást. Pappá szentelését követően a guineai Boké plébánosaként szolgált, majd a conakryi kisszeminárium tanára és igazgatója lett. Sarah több mint húsz évig volt Conakry püspöke, hivatali ideje alatt elnöke volt a Guineai Püspöki Konferenciának és a Nyugat-afrikai Püspöki Konferenciának is. János Pál pápa a Népek Evangelizációjának Kongregációja titkárává nevezte ki, s mintegy tíz évig töltötte be ezt a pozíciót. Ferenc pápa az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció prefektusává nevezte ki. Tagja a Világiak Pápai Tanácsának, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának és a Dignitatis Humanae Intézetnek. 
A francia, olasz és angol nyelvismerettel rendelkező guineai bíboros a Római Kúria kiemelkedő személyisége; a hagyományos katolikus tanítás erőteljes képviselője és támogatója a szexuális erkölcs és az élethez való jog védelmének kérdéskörében, valamint az iszlám radikalizmus elítélésében. Megnyilatkozásaiban többször felemelte hangját a szívtelen kapitalista gondolkodás és a relativizmus diktatúrájával szemben. „Robert Sarah bíboros a csend embere, aki elvezethet bennünket az igazi lelki megújuláshoz” – fejezte be laudációját Pápai Lajos püspök.
Robert Sarah köszönőlevelében többek között azt írta, ez a díj is arra ösztönzi, hogy segítse megőrizni Európa katolikus értékeit. A bíboros várhatóan karácsony körül látogat majd Magyarországra.

Kép forrása

Barokk irodalom és lelkiség

Az irodalmi kategória kitüntetettje Szelestei Nagy László docensként oktatott a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának Régi Magyar Irodalom Tanszékén, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) régi magyar irodalmi szemináriumainak vezetőjeként tevékenykedett. Később a PPKE Bölcsészettudományi Karának tanára, illetve dékánja volt. Ezenközben az MTA–PPKE Barokk Irodalom és Lelkiség Kutatócsoport vezetője volt. Kutatási területe a 16–18. századi magyarországi irodalom és lelkiségtörténet. Számtalan könyv szerkesztője és lektora; tanulmány, cikk, szócikk és recenzió szerzője. Hazai és külföldi konferenciák rendszeres előadója. Munkásságát több kitüntetéssel is elismerték.

Szelestei Nagy László a díjat megköszönve elmondta, hogy fokozatosan alakult ki benne az a tudat, hogy a megtartó örökséggel, elsősorban a lelkiségtörténettel kell foglalkoznia. Ezért leginkább azoknak szeretne köszönetet mondani, akiktől ezt a „megtartó és megtartandó örökséget” kapta.

Kép forrása

Huszonkilenc könyvkiadó várja az érdeklődőket
A díjak átadása, átvétele után Rózsa Huba, a SZIT alelnöke arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a budapesti Ferenciek terén naponta 9–19 óráig huszonkilenc könyvkiadó várja az érdeklődőket. A kiállítók hazánk számos térségét képviselik: Budapesten kívül Szegedről, Pannonhalmáról, Kecskemétről, de Erdélyből és Délvidékről is érkezik egy-egy könyvkiadó. Az egyes kiadók által képviselt szervezetek, egyesületek, lelkiségi mozgalmak köre is szerteágazó. A könyvhétre ellátogató olvasókat idén közel hétezer kiadvánnyal, köztük mintegy ötven könyvheti újdonsággal és nagy kedvezményekkel várják a kiadók.
A téren természetesen az érdeklődők megvásárolhatják a Robert Sarah bíborossal készült beszélgetőkönyvet, A csönd erejét és Szelestei Nagy László 17–18. századi magyarországi művelődésről írt tanulmánykötetét is.