Elhozzuk a világot neked!

Hamarosan kezdődik a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek sajtótájékoztatóját kedden tartották a jövendő helyszínen, a Millenárison. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke Gál Katalin hangsúlyozta, hogy a Könyvfesztivál a magyar könyvszakma fontos lehetősége, amely nemcsak a hazai újdonságokat mutatja be, de nemzetközi kitekintést is kínál.  

Kép forrása

A világ Budapesten
Az idén immár huszonnégy ország képviselteti magát, a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, amelynek három és fél napja alatt – április 25–28. között a Millenárison –  közel nyolcszázötven alkotó részvételével száznegyvenöt kiállító várja a közönséget színes könyvkínálattal, valamint író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, felolvasásokkal, koncertekkel és kiállításokkal, összesen csaknem négyszáz eseménnyel. 
A könyvkínálat és a programkínálat minden korosztálynak tartogat csemegéket, minden érdeklődésű olvasónak nyújtani tud újdonságokat. Nem véletlenül lett a fesztivál idei jelmondatata ez: Elhozzuk a világot neked!
A Könyvfesztivállal párhuzamosan, április 26-án a 8. Kis Könyves Éjen közel harminc budapesti és vidéki, független könyvesbolt szervez jobbnál jobb kulturális programokat kora estétől éjfélig. 

Kép forrása

Norvég díszvendégek
A Könyvfesztivált Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész nyitja meg, melyet Frank Rossavik norvég író, újságíró, a Fritt Ord Alapítvány kuratóriumi tagjának köszöntője követ. 
Az idei díszvendég-író a napjaink északi irodalmának nemzetközileg elismert norvég alkotója, Karl Ove Knausgård, a Magvető Kiadó szerzője. A díszvendéggel Tóth Krisztina író laudációját követően Bősze Ádám beszélget, majd a világhírű író Budapest humán területért felelős főpolgármester-helyettesétől, Szalay-Bobrovniczky Alexandrától és az Egyesülés elnökétől, Gál Katalintól veszi át a 2019-es Budapest Nagydíjat. 
A norvég díszvendég standon számos norvég író, műfordító, könyves szakember lesz jelen. Karl Ove Knausgård mellett Klara Hveberg, Vigdis Hjorth, Marta Breen, Bjørn Berge, Tomas Espedal, Åsmund H. Eikenes, Thomas Hylland Eriksen és Bjarte Breiteig norvég szerzők látogatnak Budapestre. 

Kép forrása

Izgalmas, ötletes, érdekes
Ami az újdonságokat illeti, a kortárs magyar szépirodalom mellett a könyvkultúránk minden ágazatában jelennek meg a fesztiválra időzített kiadványok. Többek között Bodor Ádám, Eszterhai Katalin, Háy János, Nógrádi Gábor, Spiró György, Száraz Miklós György, Turczi István vagy Vámos Miklós új kötetének bemutatójára is ellátogathat a közönség.
A gyermekkönyvkiadók sok játékos ötlettel várják olvasóikat. Lesz mesemondás, koncert és közös éneklés, felolvasó- és papírszínház, játszóház, gyermekfoglalkoztató, emellett több vetélkedő – és persze könyvbemutató, dedikálás a Gyerek(b)irodalomban, amely idén a Millenárison, a Nemzeti Táncszínház vadonatúj épületének előcsarnokában kap helyet. 
Ebben az évben is sor kerül az Irodalom Jelmezben versenyre, a nevező iskoláscsapatok jókedvű, szórakoztató bemutatkozására. 
Tizenkilencedik alkalommal ad otthont Budapest Európa legtehetségesebb pályakezdő prózaírói nemzetközi bemutatkozásának. Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára idén huszonkét országból érkeznek fiatal írók. Hazánkat a Margó-díjas Mécs Anna képviseli. 
Az olvasási szokásokkal, az olvasási készségek fejlesztésével kapcsolatos, izgalmas rendezvényekkel jelentkezik a könyvtárosok szakmai fóruma, a Könyvtáros Klub. 
A rendezvény tervezett programjairól, a kiállítókról és az újdonságokról folyamatosan frissülő információkat tesznek közzé a szervezők a fesztivál honlapján és Facebook oldalán.