Állami kitüntetések március 15 alkalmából

„Önök arra terelnek bennünket, ahol a szép, az igaz és a jó létezik gyakran méltatlanul élt világunkban. Teljesítményük erősíti összetartozásunkat, magyar mibenlétünket, részévé válik mindannak, amit érdemes megismerni, megérteni, megtartani, továbbadni, ha úgy adódik, védelmezni” – fogalmazott Balog Zoltán kedden a Pesti Vigadóban, március 15-e alkalmából átadott állami, művészeti és szakmai díjak kiosztása során.

Kép forrása

Keresztek, érdemrendek
Áder János, Magyarország köztársasági elnöke megbízásából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere március 15-e alkalmából a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést adott át – mások mellett – az alábbiaknak: Galgóczy Árpád József Attila-díjas író, műfordító; Dr. Gergely András, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének nyugalmazott egyetemi tanára, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézete Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének professor emeritusa; Dr. Hankiss Ágnes József Attila-díjas író, pszichológus, a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes docense, a Nemzetbiztonsági Intézet Terrorelhárítási Tanszékének mesteroktatója; Dr. Kerényi Dénes, a műszaki tudomány doktora, műfordító, a Budapesti Műszaki Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagja; Dr. Kulin Katalin, az irodalomtudomány doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának professor emeritája; Schäffer Erzsébet író, újságíró, publicista, a Nők Lapja volt főmunkatársa.
Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesültek mások mellett: Dr. Hahner Péter, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézete Újkortörténeti Tanszékének egyetemi docense, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének alelnöke; Dr. Murányi László, az 1956-os Magyarok Világszövetségének alelnöke, a Magyar Televízió volt főszerkesztője; Száraz Miklós György József Attila-díjas író; Tallai Gábor író, újságíró, a Terror Háza Múzeum programigazgatója, a Fiatal Írók Szövetségének alapító tagja; Torda József Ferencné Dr. Petneházy Judit Zsuzsanna, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke, alapító tagja.

Kép forrása

Szakmai, művészeti díjak
Az emberi erőforrások minisztere és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nemzeti ünnepünk alkalmából művészeti díjakat adott át kedden Budapesten mások mellett a következőknek:
A kultúra érdekében – hosszabb időn át – művészeti vagy kulturális intézményben, illetve szervezetnél végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Bánffy Miklós-díjban részesült: Bán Teodóra a Szabad Tér Színház és a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ ügyvezetője és művészeti vezetője; Sárközi Gyula balettmester, a Madách Tánc- és Színművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola alapítója és művészeti vezetője; Kucsera Tamás Gergely a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.
Kiemelkedő újságírói tevékenysége elismeréseként Táncsics Mihály-díjban részesült: Juhász Judit újságíró, rádiós-szerkesztő-riporter, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője; Mács Ildikó, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap szerkesztő-riportere; T. Pintér Károly újságíró, az Evangélikus Élet főszerkesztője.
Kiemelkedő irodalmi – költői, írói, műfordítói, irodalomtörténészi – tevékenysége elismeréseként József Attila-díjban részesült: Gittai István költő, író, újságíró; Karácsonyi Zsolt költő, műfordító, a kolozsvári Helikon irodalmi folyóirat főszerkesztője; Faludi Ádám költő, prózaíró, képzőművész; Ekler Andrea irodalomtörténész, kirtikus, a Silver Store Kft. menedzsere; Kelemen Lajos költő, író, esszéista, szerkesztő, kritikus; Lezsák Sándor költő, drámaíró, kultúraszervező, a Magyar Országgyűlés alelnöke; Mohai V. Lajos író, esszéista, kritikus; Tóth-Máthé Miklós író, drámaíró.
A magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Magyarország Babérkoszorúja díjat vehetett át: Bartis Attila József Attila- és Márai Sándor-díjas író, fotográfus; Böszörményi Zoltán József Attila-díjas író, költő; Dobozi Eszter József Attila-díjas író, költő, szerkesztő.

Kép forrása

Nekünk kell döntenünk
A tárcavezető hangsúlyozta, bár fontos a kormány által elvégezhető munka, de önmagában az nem állhat meg olyanok erőfeszítése nélkül, akik a kultúra, a művészet, az oktatás, a tudomány, a sport, a hitélet területén kiemelkedőt alkotnak.
„1848 márciusához hasonlóan most ismét nekünk kell meghozni a döntést jövőnkről, a szabadságunkról. Nekünk kell döntenünk arról, hogy megmaradjon a szabadságunk, hogy ne más döntsön, és arról, milyen legyen ez a szabadság. El kell döntenünk, vállaljuk-e a munkát, a küzdelmet ennek a közösségnek a megmaradásáért és gyarapodásáért. El kell dönteni, fontos-e számunkra ez a közösség, vagy engedjünk azoknak, akik azt mondják, nem kellenek már közösségek, család, nemzet, haza sem" – fogalmazott a díjátadón a miniszter.