Végjáték az Alexandrában

A bennfentesek már napok óta tudják, a sajtóban azonban csak most jelent meg: szinte egészen bizonyos, hogy végleg leáldozott Matyi Dezső birodalmának. A legnagyobb könyvkereskedők visszahívják könyveiket az Alexandra üzletekből, és példájukat követve rövid idő alatt a legtöbb könyvkiadó kivonja könyveit a hálózatból. Ezzel pedig egy újabb nagy könyves történet végére kerül pont.

A Könyvbazár fizetésképtelen

Az elmúlt héten Matyi Dezső arról számolt be levélben legnagyobb partnereinek – könyvkiadónak és viszonteladónak –, hogy nagykereskedelmi cége, a Könyvbazár Kft. csaknem négymilliárd forint kinnlevőségét többszöri ígéret és egyezkedés ellenére sem tudja behajtani, így pillanatnyilag maga is fizetésképtelen.
Hogy az évek óta görgetett adóssághegy egyszer majd a hazai könyvkereskedelemre fog zuhanni, azt eddig is mindenki tudta, csak persze remélte, hogy addig is, csurdogál valamicske forgalom.
A főként hitelekből megkerülhetetlen méretűvé duzzasztott Alexandra könyvesbolthálózat, illetve a mögötte álló kiadó- és kereskedőházak évek óta az összeomlás szélén táncolnak. Három évvel ezelőtt már egyszer újjá kellett szerveznie Matyi Dezsőnek cégbirodalmát. Kiürítette korábbi cégét, a Pécsi Direktet, majd a Pécsi Direkt vagyonát (beszállítóit és dolgozóit is) egy amerikai cégen, a Rainbow Publishing LLD-n keresztül a Rainbow Üzletlánc Kft.-be mentette át. Érdemes azonban megemlíteni, hogy a reorganizáció csak azért sikerülhetett, mert Matyiék legnagyobb partnerei a terv mellé álltak, s ezzel a kisebb kiadóknak gyakorlatilag nem maradt mozgásterük.

Szivárványos kalandok

A bizalmat a partnerek részéről egyébként az alapozta meg, hogy Rainbow Publishing LLD és a Rainbow Üzletlánc Kft. mögött is Matyi Dezső állt. Az új felállás szerint a könyvnagykereskedelmet akkori felesége, Szabó Tünde vitte a Könyvbazár Kft.-ben, a kiskereskedelmet (azaz a könyvesboltokat) pedig a Rainbow Üzletlánc Kft. gondozta, amelynek szintén a feleség volt a vezetője.
Az új konstrukció el is kezdett működni, a könyvkereskedelem a maga szolíd ügymenete szerint csordogált, így senkinek nem tűnt föl az újabb változás. A Rainbow Üzletlánc Kft.-ben felbukkant a Wolf-CRS nevű cég, amely tavaly szeptemberben át is vette az irányítást.
A Wolf-CRS-ről egyébként annyit lehet tudni, hogy egy 2010-ben alapított, hárommillió forintos alaptőkéjű cég, melynek ügyvezetője Ihász Péter. A cég 2011-ben adott le utoljára éves mérleget, és több bírósági végrehajtás is folyamatban van ellene.
Hogy erről tudott-e Matyi, vagy nem, azt ne firtassuk, ő mindenesetre a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökségi ülésén a múlt héten csak annyit mondott, hogy megvezették, amikor a Wolf a Rainbowban menedzsmenti jogot szerzett, és az ügyben január 9-én feljelentést is tett.
A cégpapírok a HVG információja szerint tükrözik a változást: Szabó Tünde helyét új ügyvezető, Vass István vette át.
A menedzsmentjogok birtokában a Wolf tavaly év végén állítólag megtiltotta a Rainbow-dolgozóknak, hogy Matyi Dezső utasításait végrehajtsák, mivel szerintük a korábbi cégvezető több mint hárommilliárd forinttal nem tud elszámolni. Matyi úgy látja, hogy ez éppen fordítva igaz, és megtiltotta a Könyvbazárnak, hogy árut adjon a Rainbownak, s így az Alexandra bolthálózat a végromlás felé kanyarodott.

Csődhullám várható?

Különös pikantériát ad a kialakult helyzetnek az az ötlet, amivel Matyi Dezső igyekszik megoldást, vagy legalább valamiféle látszatmegoldást kínálni korábbi partnereinek. Miután bejelentette, hogy a Rainbow Üzletlánc Kft. nem fizetése miatt ő is fizetésképtelen, azt javasolja, hogy hitelezői közvetlenül a Rainbow Üzletláncon hajtsák be követelésüket.
„A fennálló helyzetre tekintettel hajlandóak vagyunk a [cég] felé fennálló követelésünkből az önök felé fennálló tartozás mértékéig engedményezési szerződést kötni azzal, hogy annak következtében közvetlenül a [cég]-től követelhetnek” – olvasható Matyi Dezső levelében.
Az ötlet komolytalanságát viszont híven tükrözi, hogy a levél hatására a hazai könyvpiac legnagyobb szereplői, a Libri, és Líra azonnal visszahívták könyveiket az Alexandra bolthálózatból.
A négy-ötmilliárd forintra becsült tartozást a jelek szerint nincs miből kifizetni. Ez a pénz alighanem örökre hiányozni fog a végső hitelezők, a hazai könyvkiadók költségvetéséből. Az Alexandra hálózat csődjének így nagyon súlyos következményei lehetnek.