Fánk-fanokat várunk!

Tavaly rendezte meg első alkalommal Kulináris Kódex elnevezésű rendezvényét a Könyvkultúra Magazin, mellyel rögtön hagyományt is teremtett. A színes farsangi eseményen, a sütni vagy csak enni szerető érdeklődők, de mindenképpen „fánk-imádó” résztvevők szép számmal gyűltek össze. Most ismét várjuk a fánk-fanokat a fánkok éjszakájára. Egy bő hét múlva, azaz 2016. február 11-én csütörtök este 17.00 órától a budapesti Kódex Könyváruház (1054 Budapest, Honvéd u. 5.) újra várja a gasztronómia, pontosabban a fánkok szerelmeseit.

Idén sem marad el a verseny

Az eseményre történő belépőt – mely 2000 forintba kerül, s melyből 1000 forint visszajár, könyvvásárlás esetén – bárki kiválthatja házi készítésű fánk vagy lekvár benevezésével a versenyre. (A nevezés nagyon egyszerű kritériumai cikkünk végén olvashatók.) Azok között ugyanis, akik házi sütésű fánkkal vagy lekvárral/dzsemmel váltják meg belépőjüket a színes programokkal tűzdelt eseményre, értékes nyereményeket sorsolnak ki a szervezők. Az értékelés joga leginkább a közönségé – tehát a csemegézés megengedett, sőt ajánlott – de döntetlen esetén a meghívott szakértő szava alapján ítéltetik meg a nyertes.

A zsűri elnöke Lajos Mari
Lajos Mari személye nem csak a gasztronómiához köthető szorosan, hiszen korábban műfordítóként az Európa, a Gondolat és a Móra Könyvkiadóknak, illetve a Nagyvilág c. irodalmi folyóiratnak, valamint a Színháztörténeti Intézetnek dolgozott, így a könyvekkel is szép múlt köti össze. Ezek által pedig különösen is illik a program helyéhez és témájához.
Szakácskönyvei szinte családi vállalkozásban készülnek, ugyanis az ételfotókat, a sütés-főzés fázisfotóit 1982 óta férje Hemző Károly fotográfus készíti, 1999-től a kiadványokat lánya, Salvarani Zsófia tervezi-tördeli. Az ételfotózásban 2008-tól veje, Lakatos Lajos is aktívan részt vesz. Ahogy weboldalán is írja ételei főkóstolója nem más, mint unokája, az idén tíz éves Leonóra.
Lajos Mari könyvei megvásárolhatóak lesznek a helyszínen, így egyúttal dedikálás is szerezhető napjaink Horváth Ilonájától.
Mivel a tavalyi eseményen is remek légkört teremtett a Créme de la pop zenekar muzsikája, így idén is ők gondoskodnak majd, a két fánk közötti jó hangulatról.
Az est folyamán Rácz András, a Könyvkultúra Magazinok főszerkesztője beszélget majd a zsűri elnökkel a fánksütés csínjáról-bínjáról, konyhai praktikákról, a könyvek és a sütés-főzés kapcsolatairól. Lajos Mari, a benevezett finomságokról is megosztja majd véleményét.

Kritériumok
Írd fel! 2016.02.11. 17.00 óra Kódex Könyváruház – Egy jó nagy adag fánk vagy egy nagy üveg lekvár!
Legyen az bármilyen színes, mázas, töltött vagy éppen csöröge fánk – hozd magaddal, tudj meg róla többet, beszélgess róla azokkal, akik szintén csillapíthatatlan késztetést éreznek nem csupán a farsang idején e szezonálisnak mondott édesség fogyasztására.
Hogy mindenkinek jusson kóstoló és azonos esélyek teremtődjenek, ezért a szervezők kérése, hogy a fánkot mindenki nagyobb adagban – min. 1 kg lisztből - készítse, illetve, hogy a nélkülözhetetlen kiegészítő lekvárt, dzsemet is minimum 7 dl-es mértékben hozza magával.
Lajos Mari fánk receptje szabadon felhasználható és eredménye bemutatható a Kulináris Kódexen.