Magyarok a Brüsszeli Képregényfesztiválon

Bár itthon a képregényt még mindig széleskörű értetlenség övezi, Belgiumban – no, meg Franciaországban, Hollandiában, vagy éppen a németeknél – elismert művészeti irányzat, önálló irodalmi szubkultúra. Arrafelé nem gondolja azt senki, hogy a képregény olvasó egy képeskönyvet lapozgató gyermeklelkű analfabéta, de még azt sem feltétlenül állítják a képregényekről, hogy azok egyfajta utat jelentenek a valódi könyvek felé. Egyszerűen úgy vélik, hogy a komik az önkifejezésnek, illetve a történetek befogadásának egy sajátos, és nem is feltétlenül kényelmesen járható útját kínálja.

Az egyik legrangosabb fesztivál

De akármit is gondoljunk a képregényekről, az mindenképpen a hazai alkotók elismerését jelenti, hogy az idén első alkalommal a magyar képregényművészet is képviselteti magát a 2015. szeptember 4. és 6. között megrendezendő Brüsszeli Képregényfesztiválon. A háromnapos rendezvényen a Brüsszeli Balassi Intézet meghívására három magyar képregény rajzoló és egy író vesz részt.
A Balassi Intézet Brüsszel és az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek Szövetsége által (EUNIC) közösen szervezett bemutatkozón rendkívül színes program várja a látogatókat: többek között megtekinthetnek egy kiállítást magyar alkotók munkáiból, együtt rögtönözhetnek a magyar rajzolókkal, illetve meghallgathatnak egy izgalmas előadást a kelet-európai képregény jellegzetességeiről.
A dolog annál is jelentősebb, mert Belgium a második legrangosabb európai képregényfesztiválnak ad otthont.

Író és szervező
A magyar meghívottak közül talán a legsokoldalúbb szereplő Bayer Antal író, fordító és kritikus, aki 2005-ben egyik kezdeményezője volt a Magyar Képregény Szövetség megalapításának és a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválnak, amelyet azóta is évente megrendeznek.
Közéleti szerepvállalásai mellett több ismert képregénysorozatot fordított magyara. Ezek közül a legnépszerűbb a közelmúltban megjelentetett Asterix sorozat, amely azonban nem tévesztendő össze az ugyancsak zseniális fordítói munkával készült, jó harminc évvel ezelőtt kiadott, újvidéki Asterix sorozattal.
Az író, fordító 2008-ban Alfabéta-díjat nyert A Gemini-jelentés című képregény forgatókönyvéért. A közelmúltban pedig a szervezés mellett saját anyaggal is részt vett egy az első világháborúra emlékező lengyel vándorkiállítás anyagainak elkészítésében. Bayer Molnár Ferenc első világháborús haditudósításainak alapján állított össze képsorozatot a lengyel kiállításhoz.
Bayer Antal több nemzetközi fesztiválon és konferencián képviselte már a magyar képregényt: Romániában, Finnországban, Lengyelországban, Izraelben és Franciaországban.

Grafikusok
A meghívott grafikusok képviselik a magyar képregényalkotók csapatának vizuális élményekért felelős derékhadát.
Fritz Zoltán a Magyar Képregény Akadémia alkotócsoport tagja, 2004 óta jelennek meg rendszeresen képregényei. Jelenleg egy kreatív ügynökség grafikai és animációs részlegét vezeti, miközben aktív tagja és egyik ügyvivője a Magyar Képregény Szövetségnek, ahol fő tevékenységi köre a kiállítások és képzések, valamint a Comic Jam képregényes rögtönzési programok szervezése. 2011-ben Korhelyhajhászat című rövid képregényével Alfabéta-díjat nyert. 2015-ben szerzői kiadásban jelentette meg képsorainak egy gyűjteményét. A szövetség képviseletében korábban Görögörszágban, Lengyelországban, Csehországban és Franciaországban vett részt képregényfesztiválokon.
Tondora Judit izgalmas területen szerzett diplomát: vizuális antropológiával foglalkozik. Szabadúszó képregényrajzolóként és illusztrátorként, elsősorban külföldi kiadóknak dolgozik, munkáit az Egyesült Államokban, Indiában és Ausztráliában is közlik.  Legújabb képregényes munkája a Trail című sorozat a Cloud9Comix megbízásából.
A csapat legfiatalabb tagja Erhardt Domonkos 2011-ben csatlakozott az 5Panels alkotócsoporthoz. Néhány képregénye a csapat által kiadott antológiában és az EpicLine havi képregénymagazinban jelent meg. A Magyar Képregény Szövetség friss tagja, főként a Comic Jam rögtönzésekben jeleskedik.