Pozitív populizmus

Mindig érdekes, vajon mit olvasnak a gazdasági, politikai vezetők. Időről időre felbukkan a sajtóban, hogy melyik híresség, mit olvas. Korábban már bejárta a sajtót a kormányfő egyik olvasmányának híre, s most ismét egy izgalmas könyvet lapozgatott Orbán Viktor. 

Kép forrása

A minap Lázár János volt kancelláriaminiszter jár a miniszterelnöknél, hogy a déli vasútfejlesztésről tárgyaljon a kormányfővel. A találkozóról közzétett videón az is látható, ahogy Orbán Steve Hilton Positive populism című munkáját lapozgatja, a könyvvel feltehetően Lázár János lepte meg a miniszterelnököt. 
A magyar származású Hilton David Cameron stratégiai tanácsadója volt, könyvében arról ír, hogy a populizmus pozitív erő is lehet. A kötet alcíme – Forradalmi ötletek a gazdasági biztonság, a család és a közösség újjáépítéséhez Amerikában – sokat elárul abból, miről is szól a kötet. 
Hilton szerint a populista forradalom nem ért véget Donald Trump győzelmével, vagy a Brexit-szavazás eredményével. Sőt, ez csak a kezdet. A szerző úgy véli, hogy az elmúlt évtizedekben a politika a nagyvállalatokat és a hatalmasokat részesítették előnyben, s ennek ideje véget vetni. A cél az, hogy a populizmus erejére támaszkodva az új politikai lendület helyreállítsa az amerikaiak egykor magától értetődő gazdasági biztonságát, és újjáépítsék a családokat, a közösségeket és végső soron a nemzetet. 
A kötet tehát a globális kapitalizmussal szemben megfogalmazható komoly alternatívaként a jóléti állam újraépítésének programját vázolja föl. Hilton négy, rendkívül fontos területen mutat meg terveket, lehetőségeket. Úgy véli, újra kell gondolni, újra kell szervezni a közigazgatást, „le kell csapolni a mocsarat”. Össze kell hangolni az oktatás és a munka világát, hogy minden amerikai megtalálhassa a helyét a munkaerőpiacon. Komoly gyakorlati lépéseket kell tenni a demográfiai katasztrófa megfékezése érdekében, biztosítani kell, hogy minden gyermek stabil, szerető otthonban nőhessen fel. Végezetül olyan ötleteket vet föl, amelyek a közösségeket szerveznék újjá azáltal, hogy a polgárok valódi ellenőrzést szereznek sorsuk felett. 
Steve Hilton úgy fogalmaz könyvében, túl sokáig hagytuk, hogy populizmust azok határozzák meg, akik megvetik azt. Azáltal, hogy figyelmünket a populizmus tartalmára fordítjuk, és nem csak arra, ami ellen megjelent, koherens filozófiát és gyakorlati tervet alakíthatunk ki azzal kapcsolatban, hogy a mozgalom hogyan változtathatja meg az emberek mindennapi életét. Ez pozitív populizmus.