A hely, ahol a középkor elkezdődik

Fantasztikusan érdekes weboldalra hívta föl a figyelmet a Posztmodem blog. A szerzők felfedezték a Medievalists.net címem elérhető dokumentumgyűjteményt, és alaposan rácsodálkoztak. De van is ok a szemek kerekítésére, mert az oldalon több mint nyolcszáz középkori brit és francia kézirat olvasható. 

Kép forrása

Az alkotók – eredetileg egy történelmi témájú blog csapata, akik idővel igazi középkorspecialistává nőtték ki magukat – úgy döntöttek, digitalizálják, s elérhetővé teszik az összes középkori szöveget, amihez hozzáférhetnek. Nos, a munka végeztével a brit-francia kooperációban résztvevő kutatók a www.medievalists.net oldalon tettek elérhetővé középkori kódexeket, zsoltáros könyveket, imakönyveket, történeti leírásokat, egyházi szövegeket, egyszóval mindenféle középkori szöveget, több mint nyolcszáz középkori brit és francia kéziratot.
A dolog érdekessége, hogy a hatalmas felület mindjárt kétféle megközelítésben kínálja a tartalmakat: egyfelől nekünk, érdeklődő laikusoknak, másfelől az igazi szakembereknek, akik nemcsak csodálkoznak egy-egy középkori szöveget bámulva, de értelmes következtetésekre is jutnak a részleteket vizsgálva. A beszkennelt kötetekre ránagyítva megvizsgálhatjuk a kézírással másolt középkori betűképet, a lapokon a szakadásokat, a tintapacákat, egyszóval, olyan, mintha a kezünkben lenne a könyv. Sőt kicsit még olyanabb. 
A webhely azzal a szlogennel hívja fel magára a figyelmet, hogy ez az a hely, ahol a középkor elkezdődik... És valóban. Érdemes itt körülnézni. Igaz, a középkori latin tudása nem árt a kíváncsiskodónak.