Elhunyt Kerényi Imre

Meghalt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, publicista, érdemes és kiváló művész – közölte szombat délután a Miniszterelnöki Sajtóiroda. A közlemény szerint Kerényi Imre hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének hetvenötödik évében családja körében halt meg.

Kép forrása

Kerényi Imre 1943. szeptember 28-án született Csopakon. 1966-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendező szakán, majd 1978-ig a Madách Színház rendezője, ezt követően a Szolnoki Szigligeti Színház igazgató-főrendezője, majd a Népszínház, utóbb a Nemzeti Színház rendezőjeként dolgozott. 1989-től 2004-ig a Madách Színház igazgatója volt. 1968-tól tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 
Pályatársainak emlékei szerint Kerényi egyedi gondolkodású, karizmatikus színházi ember volt. Kiváló rendező, és nagyszerű tanár. Felismerte és becsülte a tehetséget.
2011-től a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott volt. Szerkesztője lett a 2012-ben elindított Nemzeti Könyvtár-sorozatnak, amely a magyar írott kultúra legjavát mutatja be.
Miniszterelnöki megbízottként már-már kultúrharcosi lelkesedéssel képviselte a nemzeti műveltség ügyét, a hivatalos közlemény visszafogottabban csak annyit ír: szakértelemmel és lelkiismeretességgel látta el munkáját a kultúra területén. A Fiddesz közleménye – részvétnyilvánítása mellett – így fogalmaz: Kerényi Imre „fontos szerepet töltött be a jobboldali értelmiség kulturális életében, a Fideszt támogató polgári körök működésében és megszervezésében.”
Kerényi Imrét a Miniszterelnökség saját halottjának tekinti.