Megalakult az Esterházy-könyvtár

Különleges kezdeményezéssel tiszteleg a Litera irodalmi portál Esterházy Péter előtt. A közelmúltban elhunyt író születésnapján, április 14-én a szerkesztőség megalapította az Esterházy-könyvtárat, mely olyan könyvek virtuális gyűjteménye, melyeket Esterházy Péter olvasott, és műveiben megidézett. 

Kép forrása

A Portál közleménye beszámol arról, hogy Esterházy Péter születésnapja alkalmából arra kérték a kortárs irodalom jelentős alkotóit, hogy „re- és dekonstruálják az Esterházy-művekben megidézett és sajátlagos kontextusba helyezett műveket”. 
A kezdeményezés azért is különösen érdekes, mert Esterházy Péter műveiben számos klasszikus és kortárs alkotás jelenik meg, akár hivatkozásként, akár csak utalás gyanánt, így az Esterházy-féle montázstechnika elemeire támaszkodva elvileg létrehozható egy izgalmas szöveggyűjtemény, a tervezett Esterházy-könyvtár,  „mint szuverén, irodalmi univerzum”.
Az internetes gyűjtemény tehát olyan könyveket válogat össze, melyek Esterházy Péter számára fontosak voltak, és művein nyomot hagytak. A gyűjtemény megalapozói – a szerkesztőség felkérése alapján – Bán Zoltán András, Bán Zsófia, Cserna-Szabó András, Csuhai István, Márton László, Selyem Zsuzsa, Szilasi László és Szilágyi Zsófia lesz, akik emlékezetes szövegeket és szöveghelyeket elevenítenek fel. Olyan utalásokat mutatnak meg, amelyek olvasása számukra emlékezetes, felkavaró, izgalmas, meglepő, szép vagy elgondolkodtató volt. Olyan könyveket kínálnak, melyeket Esterházy szűrőjén keresztül ismertek meg, olyan szövegeket, amelyek árnyalták, módosították az eredeti jelentéshez képest az Esterházy-opusz összefüggéseit.
Választásaik és a jövőben felkérendő további írók és kritikusok választásai nyomán a kezdeményezők szerint egy beláthatatlan nagyságú, kivételes könyvtár alakulhat ki, labirintus, amelyben kedvére bolyonghat minden Esterházy-rajongó.