Pulcsiban alszom

Lányos édesapaként bátran leírhatom: ha csak a felét tudnánk, hogy mi van a gyerek fejében, már nagyon jól ismernénk. De mivel nem így van, alaposan fel kell készülnünk arra, hogy a tinédzserkorú lány valahol még nagyon gyermek és valahol már nagyon nő, e kettő létállapot közötti feszülés minden terhével, örömével. Bencze Blanka Pulcsiban alszom című regénye egy vérbeli tiniregény, melyben a főhős leányzó korosztálya lakmuszpapírjaként bemutatja, mi minden zajlik egy mai fiatal buksijában.

Kép forrása

A Rólad – Neked Könyvek első zsengéjeként hirdetik a keményen és komolyan fiatal (idén tizenkilenc éves) Bencze Blanka Pulcsiban alszom című könyvét. Ez már így önmagában is kisebbfajta szenzáció, hát még ha kiderül (már pedig kiderül), hogy az ifjú tehetség könyve mélyről szól magasba, a mai tinédzserek világának lelki bugyraiból a felnőttek, szülők, tanárok nem feltétlenül szellemi, erkölcsi magasába. 
A történet főszereplője Málna, a testképzavarral küzdő leányzó, akit a jelenkor nőideáljairól szóló harsogó reklámok, videóklipek, mozifilmek áradata elsodor. Málna természetesen azt szeretné, ha soványabb, s ezáltal – szerinte – szexisebb, vonzóbb lenne, ezért minduntalan fogyókúrákat tart, vagyis inkább próbál ki. A tapasztalatlanságból, tudatlanságból, ifjonti hévből adódó sikertelenség szinte már a könyv elején kódolható, de Málna mégis egy rendkívül bájos, szerethető egyéniség, egy amolyan Zabhegyezőből való Holden Caulfield női változata. A középiskolás lány kalandjai nemcsak képzelt túlsúlyából fakadóan terebélyesednek ki, hanem családjával való folytonos kommunikációs és érzelmi perpatvar okán is. Mindezek ellenére nem kell féltenünk Málnát, aki lelki elszontyolódását kivetítendő, tényleg pulcsiban alszik, mert amúgy egy talpraesett lány, így a humoros történet vége nem is lehet más, mint kedves és tanulságos, amolyan magyar happy end.