Európa furcsa halála

„Ha nem mondjuk meg világosan, hogy mi történik Magyarországgal, és miért történik, ami történik, akkor senki nem fogja megérteni. S ha nem értjük meg, nem is hozhatunk jó döntést három hét múlva" – írta a miniszterelnök egy minapi Facebook-posztjában, miközben kezében a Douglas Murray Európa furcsa halála című könyvét tartotta. 

Kép forrása


A kiadó tájékoztatása szerint a miniszterelnök figyelmét is felkeltő kötet „személyes hangvételű számvetés az öngyilkosságra készülő öreg kontinensről és kultúrájáról. A születések számának csökkenése, a tömeges bevándorlás, az általánosan jellemző önbizalomhiány és öngyűlölet együtt azt eredményezte, hogy az európai emberek képtelenek kiállni magukért, és meg sem kísérlik megakadályozni társadalmuk gyökeres átalakulását. Ez a könyv nemcsak a demográfiai és politikai tények elemzése, hanem egy szemtanú beszámolója az önmegtagadás felé haladó kontinensről. A szerző tudósításai lefedik a teljes földrészt: megfordul azokon a helyeken, ahol a bevándorlók partot érnek, és ott is, ahová végül eljutnak; beszél olyanokkal, akik örömmel fogadják őket, és olyanokkal is, akik elzárkóznak tőlük.”
Murray brit neokonzervatív író, újságíró és politikai kommentátor. Cikkei többek között a Standpoint, a The Wall Street Journal és a The Spectator lapjain jelennek meg. Könyve az egész nyugati világban nagy népszerűségre tett szert, főleg persze azok körében, akik kezdik észre venni, hogy valami nagy baj felé halad a kontinens. 
A brit szerző szerint a tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában, a mainstream médiában azonban politikai korrektség és a bűntudat zsarnoksága uralkodik, aki kritikus a bevándorlással szemben, azt idegenellenesként, rasszistaként és iszlamofóbként bélyegezik meg. Az író szerint az elmúlt évtizedekben ideérkező – főképp muszlim – embertömegek teljesen át fogják formálni otthonainkat, s ironikus módon éppen azok lesznek az iszlám által a legnagyobb veszélynek kitéve, akik baloldali, liberális értékeiknél fogva leginkább bedőltek az európai integráció ígéretének.
Murray a könyvében arra is kísérletet tesz, hogy kiderítse miért maradt a józan ész pártján Kelet-Európa. Úgy véli, hogy az utolsó ötven év jóléte elfejtette a nyugatiakkal „az élet tragikus dimenzióit”, miközben ez nem törlődött ki a kelet-európaiakból. Ezeknek az országoknak a szerző szerint nincs olyan lelkiismeret-furdalásuk sem, hogy ők lennének felelősek a világ összes problémájáért, „vagy csak látták, hogy mi történik a Nyugaton, s úgy döntöttek, ezt nem akarják maguknak…”