50 után csak a csodában bízhatsz?

A házasságtörés kultúrtörténete egy idős az emberiséggel, Kuncz S. Erzsébet Zuhanás című regénye egy új változat a probléma megoldásai között. Az elsőregényes szerző egyéni, némelyek szerint kissé nyers, mások szerint nagyon is figyelemre méltó, eredeti stílussal hívta fel magára a figyelmet. A történet egy sablonos szituációból indul és egy szokatlan kifejlet felé tart.

Kuncz S. Erzsébet egy mára kortünetnek is mondható jelenségre hívja fel a figyelmet regényében, miszerint az ötödik x-be lépő házaspár férfi tagja egy fiatal nőnél keres és talál szerelmet, s ezért felbontja a harminc éves kapcsolatot. Nóra a megcsalt és magára hagyott ötvenéves feleség traumatikus állapotára utal a cím is: zuhanás. A történet első részében egy három évtizede tartó házasságról kapunk képet, majd jön az árulás, a megcsalás napvilágra kerülésének pontja. Nóra teljesen maga alá zuhan, amikor kiderül számára, hogy férje egy nála jóval fiatalabb nő miatt felbontja a házasságukat. Kérdések egész halma omlik rá: van-e kiút a hirtelen rászakadt magányból, miért hagyták el, mi az, amit ő már nem adhat meg egy férfinak, viszont egy fiatal nő megadhatja, visszakaphatja-e valaha is tönkrement házasságát?
Nóra egy különleges úton indul el, melynek első stációi között egy új életfelfogást tesz magáévá, mely nem engedi tovább zuhanni lelkileg és melynek révén egy másik Nórát épít fel.  A regény alcíme – 50 után csak a csodában bízhatsz? – az elhagyott, megcsalt nő lelki, érzelmi túlélőgyakorlatának nehézségére utal, egy olyan kemény belső munkára, melyben Nóra önmagára talál. Az egyik legfontosabb kérdés persze mindvégig ott motoszkál, illetve vissza-visszatér Nóra fejében: miért hagyták el egy fiatalabb nő miatt? A kötetben erre a legnehezebb kérdésre is ott a válasz, hiszen a főhős minduntalan felidézi házassága felejthetetlen mozzanatait, szép és nehéz időszakait.
Az olvasónak nagyon kell vigyáznia, mert Kuncz S. Erzsébet úgy írta meg történetét és úgy formálta meg főhősét, hogy hamar elragadja az embert és gyorsan, szinte tényleges átélőjévé válhat a rendkívül érzelmes és mégis kellően bölcsességről árulkodó históriának.