Tüntetésre készülnek a Könyvkiadók

Tüntetni mindenféle ellen lehet, sőt mindenféle mellett is lehet demonstrálni. Ez alkalommal, egészen pontosan az előttünk álló pénteken Könyvkiadók tiltakoznak az az Alexandra Nyugati téri Könyvesházánál, így akarván felhívni a figyelmet arra, hogy türelmükkel és pénzükkel visszaélve az Alexandra lehetetlen helyzetbe hozta az egész könyvszakmát.

Az esemény Fb-oldalán – mert természetesen az is lett hamarjában –  így fogalmaznak a szervezők: „Matyi Dezső szerint az Alexandrának vége, de ennek is mi, könyvkiadók isszuk meg a levét! Itt az idő, hogy mi is hallassuk a hangunkat!
A Könyvbazár Kft. és az Alexandra bolthálózat évek óta visszaél pozíciójával a kiadók kárára. Itt az idő, hogy közösen lépjünk fel az érdekeinkért, hogy ne legyünk a nagy könyvhálózatok, kereskedések áldozata. Itt az idő, hogy ne a fejünk felett döntsenek a mi pénzünkről, a mi pénzünkből!
Találkozzunk 2017. február 17-én, 16 órakor az Alexandra Nyugati téri Könyvesházánál, és hozzunk magunkkal egy-egy csereraklapot vagy könyves dobozt, ahogy ezt a Könyvbazár Kft. könyveink visszáruzásakor kérte! Nem visszük le azokat Pécsre, hanem elhelyezzük az Alexandra Könyvesház bejáratánál. Így tüntetünk az Alexandra-birodalom eddigi piaci magatartása ellen, és megmutatjuk a kiadók erejét!”

Galambos Ádám, a tüntetés egyik kezdeményezője a Librariusnak a részletekrők is beszélt: „A Könyvbazár Kft. megalakulása után mi is úgy gondoltuk, hogy Matyi Dezső kihúzza a cégét a csávából, hiszen a könyvpiac minden szereplőjének ez volt az érdeke. Úgy tűnik, ez nem sikerült, és az utolsó lökést az adta meg a demonstrációhoz, amikor levelet kaptunk az Alexandra-beszerzőnktől, hogy menjünk le Pécsre a visszáruért, és vigyünk magunkkal egy csereraklapot. Azaz Matyi Dezső megsértődhetett a kiadókra, hogy csak három évig szponzorálták őt, és most nem állnak ki mellette, visszakérik a könyveiket. Ezért mi odaadjuk Matyi Úrnak a csereraklapokat, csak éppen a Nyugati téri boltja előtt rakjuk le azokat. És emellett persze kinyilvánítjuk nemtetszésünket is.”
A szervezők nem csak azokra számítanak, akiknek tartozik az Alexandra, hanem azokra is, akiknek fontos, hogy miként alakul a könyvkiadók sorsa az Alexandra bezárása után. Szóval tulajdonképpen minden könyvbarátra. Akinek kedve van, aki teheti, szolidaritását kifejezve ugyancsak elmehet pénteken 16 órára a Nyugati térre.